Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малки журналисти коментират пред Радио София събитията от месеца

Ивайло Симеонов и Божидар Лалов от клуб „Млад журналист“

В края на март Радио София отново дава думата на малките коментатори от софийския клуб „Млад журналист“.

11-годишният Божидар Лалов ще запомни месеца с войната в Украйна, бежанците, дошли в България (в София), децата, които ще учат в български училища.

Сред другите по-важни моменти Боби спомена и коментира 100-те дни на правителството на Кирил Петков, задържането на Бойко Борисов в полицията, газопровода от Гърция към България, инфлацията.

Петокласникът дори знае и припомни за концерта на БНР и БНТ „Заедно за Украйна“.

Ивайло Симеонов е на 13 години. През изтичащия месец е следил не само новините, но и чуждестранни издания.

Направила му е впечатление тъжната и въздействаща снимка в британския „The Guardian“ на 3-годишно дете, с което се сбогува неговият баща.

Иво коментира и бежанския поток към Полша, решението в София украинците да пътуват безплатно.

„Трябва взаимно всички да си помагат. Не можем да сме сигурни, че войната ще приключи скоро, но можем да се надяваме“, допълни Иво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18