Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на театъра в Ялта Арт Руум

7
Васил Дуев
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Нашето изнесено студио е на гости на YALTA Art Room – пространство, отворено за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. Сред целите на пространството е да предостави територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях. В името на младото изкуство и изявата на таланта се обединяват създателите на пространството - актрисата Василена Винченцо и актьорът и режисьор Васил Дуев, с който днес откриваме нашето предаване.

Режисьорът Димитър Илиев представя две представления като режисьор в Ялта Арт Руум. Той е номиниран за режисурата на представлението „Shopping and F...“, представление, което поставя въпроса за консуматорския свят. Tо е по текстове на Марк Рейвънхил и какви послания оставя то? Премиерно е представлението „Войцек“, представление, в което човекът и духовното са поставени в един радикален тест:

Театър "Реплика" представя няколко свои представления в Ялта Арт Руум. Това са "Ходене по кръчмите", "Всички страхотни неща", "Венчани за небесата" и "Реанимация. Живот наново". За тях разказва режисьорът и актьор Благой Бойчев:

Този месец се състоя премиерата на "Парче от монолог" по един от най-сложните текстове в световната драматургия - "Не Аз" на Самюел Бекет. В главните роли са Симона Здравкова и Димитър Крумов, а режисьор е Боян Крачолов, който с идеята на това представление казва, че може би съвременната ситуация трябва да ни принуди да преосмислим, да преформулираме концепциите си за Апокалипсиса:

В края на пролетния театрален сезон 2022 г. творците от Театър „Зонг“ представят новия си проект „Аутсайдер“ на сцената Ялта Арт Руум. Спектакълът разказва за загубата като процес на изцеление. Животът като поредица от загуби, които водят до освобождаване на личността от самата себе си и обвързаностите ѝ със света. Повече за него разказва актрисата Мартина Кръстева:

Представлението „Не сме от тях“ по текстове на Чудомир хвърля хумористичен поглед към духовния и материалния живот на българското общество от 30-те години на миналия век до наши дни. Как хуморът от бита на българина оживява и е актуален днес чуйте от актрисата Елица Костова:

Театрално-визуалният моноспектакъл „Морфин“ по текстове на Михаил Булгаков  представя мястото на човека в света и изследва деструктивното разпадане на личността в битката между разум и чувства, божествено и земно, реално и нереално. Какви факти за личния живот на Булгаков разкрива представлението, как работи със сънищата разказва режисьорката Кристина Беломорска:

Актьорът Боян Арсов е съосновател на Сдружението театър „Зонг“, което също представя представления на сцената на Ялта Арт Руум. Но Боян е режисьор вече на второ представление в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Това е представлението „Питър Гинт“, което се играе от класа на професор Снежина Танковска и е в нейна памет. Какво сподели Боян Арсов за него, както и за работата му като актьор и режисьор и какво е било предизвикателството пред него като част от комисията на наградите ИКАР - чуйте в материала на Ангелина Грозева:

.Финалът е отново с домакина ни, Васил Дуев:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27