Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира процедура по изграждането на нов скейт парк в Северен парк

Снимка: Радио София

Нов скейт парк ще бъде изграден в Северен парк. Повече по темата пред Радио София говориха Десислава Темелкова, вр. и. д. директор на дирекция "Спорт и младежки дейности" в Столична община и Никола Владимиров, спонсор на един от скейт отборите у нас.
 

Темелкова сподели, че на 31.04.2022 г. се е приел бюджетът на Столична община и стартира процедура по изграждането на най-мащабния скейт парк в София. По думите й, на много голяма ще бъдат разположени най-европейските атракциони и пособия.

„И не само за професионалните скейтбордисти или блейдърите. Напротив, ще има трасета за начинаещи, ще има трасета за тротинетки, ще има трасета за абсолютно всички любители на скейт спорта, като цяло“, добави тя.

На въпрос дали ще има изграждане на такива съоръжения и в централната част на столицата, Темелкова сподели, че подрастващите са приоритет за политиката на СО по отношение на разгръщане на спортните възможности. Тя увери, че непрекъснато се търсят терени, но за да се изгради подобно съоръжение в зона Център е обвързано с нелека процедура, която подлежи на съгласуване с живущи, обществена нагласа, терен, който е изцяло общинска собственост, и който да не нарушава спокойствието на гражданите.

„Столична община има много ясни механизми за подпомагане на спорта като цяло. Без значение дали е олимпийски, дали е толкова масов, или е нестандартен“, каза Темелкова и допълни, че:

„Имаме над 200 площадки на територията на София и тези спортни площадки са многофункционални именно там, защото позволяват като размери да бъдат за волейбол, за баскетбол и за футбол съответно“.

Тя допълни, че изграждането на фитнес съоръжения не е спряло, защото продължава да се търси и се полагат усилия за тяхната поддръжка, понеже много лесно стават обект на вандалски прояви.


По темата се включи и Никола Владимиров. По думите му, този спорт е неделима част от градската среда и е важно да има място за трениране и в центъра на София, понеже Северен парк е по-изолиран от децата от южните квартали.

Десислава Темелкова заяви, че от СО работят с една неправителствена организация, която всяка година инициира национални турнири по стрийт фитнес, които се финализират с фестивали и добави:

„Ние сме основоположниците буквално на този спорт, работим много активно в тази посока и е невероятен интересът сред подрастващите“.

По думите на Никола Владимиров всички трябва да спортуват и това, което трябва да знаят хората, които не са запознати със скейт културата „Скейтът възпитава изключително много креативност в хората, които го спортуват и в хората около тях. Скейтът върви неделимо с хора, които снимат, с хора, които се занимават с фотография или видео продукция“.

Владимиров допълни, че уличната мода, която много големи брандове прегръщат, а също така и определени музикални жанрове са тръгнали именно от скейта. Освен това каза, че като спонсор на един от скейт отборите в България, в него има около 10 човека, някои от които 13-14 годишни деца и те са едновременно талантливи, и добри ученици.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38