Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на икономиста Стоян Панчев относно Казусът „БНБ“

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Коментар по темите Казусът „БНБ“, защо е толкова важно кой ще оглави банковата институция, както и за предстоящата инфлация направи пред Радио София на Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество, съ-основател на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите на Панчев, „Казусът БНБ“ сам по себе си няма да развали правителството, „но може да е една от капките, които рано или късно ще прелеят чашата, но може би не финалната“. Той допълни, че това ще е един от проблемите, които ще са вътре в коалицията и, които рано или късно може да доведат до нейния срив.

„Това, което прозира на първо място е, че очевидно в коалицията нямат достъп до достатъчно кадри, които не са с политическа окраска, които не са политически обвързани, и които да бъдат предложени, като кандидати за управител“, сподели Панчев. Той каза, че като цяло основната партия на коалицията не може да намери кандидат за управител на БНБ, а когато избере кандидат няма нужната организация, така че той да бъде добре представен публично по правилния начин.

Според думите на Панчев може да бъдат намерени експертни фигури, които могат да заемат позицията с лекота. Той изрази съмнения относно замяната на валутния борд с еврото, като заяви:

„За мен продължава да бъде основен проблем, че не съм видял анализ, не съм видял обосновка на това, защо трябва да сменяме валутната система, защо точно сега е моментът валутния борд, който вече 26 години работи отлично трябва на средата на инфлационна криза да бъде сменен с еврото“.

Панчев допълни, че страни, които са били във валутен борд, влязат ли в еврозоната имат по-висока инфлация, отколкото останалите страни. Освен това според думите му, войната засилва проблема с инфлацията, но не е негов основен причинител.

„Големият ефект не е чак толкова на военните действия, или на санкциите, големият ефект беше на агресивната парична политика, особено тази, която видяхме 2020 г. и 2021 г. също“, каза Панчев и допълни, че за да се укроти инфлацията е нужно покачване на лихвите, което ще доведе до рецесия.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи 24 май

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Началото на празничната програма ще бъде дадено в 10.45 часа с тържествено шествие от пл. „Войнишко въстание“ до пл. „Свобода“, каза пред Радио София Станислава Генадиева,..

публикувано на 23.05.24 в 18:48

"За Земята": Измервателните станции са в най-незамърсените точки в София

Замърсяването с азотен диоксид (NO₂) в София продължава да бъде повсеместно и доста над официалните стойности, публикувани от институциите , показват нови целогодишни измервания на Екологично сдружение "За Земята", изложени в актуален доклад. При това концентрациите са се увеличили спрямо предходната година. Подробните данни са изложени за..

публикувано на 23.05.24 в 16:44
Мария Бакалова

Кинофестивалът в Кан и очакваните филми през лятото

Кинофестивалът в Кан приключва тази събота. Един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ във френския град е „Стажантът“. В лентата участва българската актриса Мария Бакалова, в ролята на Ивана Тръмп - бивша съпруга на президента на Америка. Филмът ще бъде по-скоро политически, не като сюжет, а като послание и причина да..

публикувано на 23.05.24 в 16:44

Протест против беззаконието по пътищата и новата организация на движение в центъра на София

Недоволни граждани от новата организация на движение в района на НДК протестираха пред сградата на Столичната община. Те са подкрепени от сдружение „Ангели на пътя“, което обединява семейства, загубили близките си в пътно-транспортни произшествия. По-рано започнаха шествия, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, като пешеходно..

публикувано на 23.05.24 в 15:59
Преводачът Ваньо Попов пред микрофона

Писателката Франческа Петрицио с различен поглед към Борджиите

"В кръвта ми е" от италианската писателка Франческа Петрицио е исторически роман, който впечатлява със стил и откровеност и завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия. В предаването "Радиокафе" повече за книгата разказа преводачът Ваньо Попов , работил дълги години и в БНР. "В превода трябва да бъдеш..

публикувано на 23.05.24 в 14:43
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Ситуацията е овладяна след снощния дъжд в София

В началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет, по искане на общински съветници, кметът на София Васил Терзиев даде актуална информация за обстановката в града и околните села. 230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера, а 34 има в контактния център на Столичната община, заяви..

публикувано на 23.05.24 в 13:26

Кафето като терапия и на фронта

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне.  Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел..

публикувано на 23.05.24 в 13:09