Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позволява ли инфраструктурата на кв. „Княжево“ да се превърне в курорт

Снимка: Радио София

За проблемите на велосипедистите, тяхното придвижване и липсата на велоалеи, както и за инфраструктурата в кв. „Княжево“ пред Радио София говориха Лилия Чолакова и Любо Стефанов от ФБ групата „Княжевецъ“. По думите на Стефанов, трафикът е много проблемен и това създава трудности за придвижването с велосипед, а Чолакова допълни, че в центъра на кв. „Княжево“ няма дори тротоари и инфраструктурата е много занемарена. Тя изтъкна като главна причина силния трафик, тъй като през квартала дневно минават 30 хиляди автомобила.

Стефанов каза, че реверсивното движение, там където го има работи. Обаче пътят на бул. „Цар Борис III“ е с различни габарити и това е предпоставка хората да тръгват по кварталните улички. Това, по думите му, генерира допълнителен проблем, като прахово и шумово замърсяване, и разбиване на и без това занемарената инфраструктура.

Чолакова сподели, че докато не бъде направена реконструкция на околовръстното не се вижда реално решение и добави, че именно начинът, по който ще бъде изградено то е от значение, защото проектът, който е бил представен е имал две грешки.

„И другото предложение, което имаме е да се оптимизира градския транспорт, защото в момента автобусите, които пътуват от Княжево към Владая и Мърчаево са изключително нередовни. Това са две линии и дори в момента едната искат да я закрият“, заяви Чолакова.

По отношение на тунела, който трябва да минава под пътя към Княжево Стефанов сподели, че той ще насърчава трафика към кв. „Княжево“ и за да се построи трябва да се унищожи локалното шосе на бул. „Цар Борис III“, като по този начин завинаги се губи идеята да има велоалея.

„Общият устройствен план предвижда пътят към Княжево да бъде разширен, което носи след себе си следните последици: да бъдат унищожени исторически сгради, да бъдат бутнати жилищни сгради на хора, които са от Княжево и общо взето да имаме една бариера през целия квартал, една магистрала, която да разцепи квартала на две“, заяви Стефанов.

Той допълни, че общият устройствен план (ОУП) предвижда най-старата баня в София да бъде съборена за да се разшири пътя, а Чолакова каза, че голям проблем е и фактът, че строителството ще бъде осъществено в първа и втора санитарно-охранителна зона на минерален извор.

По думите на Стефанов, кварталът е бил китно индустриално селце, което с годините е занемарено и това е основание да бъде бутнато за да отстъпи място на ново строителство.


„Съвсем на скоро изпратихме още една от историческите си сгради в миналото – Спиртната фабрика. Тя е много известна, сто процента сте виждали, когато минавате с трамвая оттам един висок комин. Той до скоро стоеше и беше бутнато, всичко това беше сринато“, каза Стефанов и допълни, че редица стари къщи, както и банята са предвидени също за събаряне.

Според Стефанов и Чолакова, кв. „Княжево“ благодарение на минералните си извори има всички предпоставки да бъде курорт, какъвто е бил в миналото.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46