Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

46% от компаниите планират да разширят екипите си до края на септември

Снимка: Българска конфедерация по заетостта

Проучване, направено от Българската конфедерация по заетостта сочи, че 46% от компаниите планират да разширят екипите си до края на септември. Това е второто прогнозно изследване за плановете на работодателите да увеличават, намаляват или запазят броя на служителите си през следващите шест месеца.

В допитването са се включили общо 1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора. 

„Резултатите са повече от положителни. Изключително голям процент от компаниите споделиха тяхната готовност да назначават през следващите шест месеца, сравнено с предишните шест. Имайки предвид предишното ни проучване, забелязваме 23% ръст на работодателите, които ще увеличават своя състав“, каза в ефира на Радио София Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Резултатите показват, че 6% от компаниите прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала.

78% от анкетираните работодатели в София планират увеличение на персонала. Коефициентът на заетостта в Пловдив намалява с 10 процентни пункта и 8% от компаниите прогнозират ръст на работната сила. 

Плановете за наемане в Бургас и Варна също са положителни с коефициент на заетостта от съответно +5% и +6%, докато регионът на Русе отбелязва подобрение от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за периода април-септември 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Откриха 4 пистолета близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около 15..

публикувано на 05.07.24 в 11:56
Лина Никол и Боян

Лина Никол надгражда стила си в Англия, най-новият ѝ сингъл е "Woman"

Лина Никол от известно време се подвизава в Англия. За музикант като нея това е напълно правилен ход. Това не ѝ  пречи по никакъв начин да работи с музикалния продуцент Боян (Боян Ангелов). Последния нов сингъл Woman е доказателство за това и повод за разговора на Мартен Роберто. "От началото на годината Лина Никол пуска жестоки..

публикувано на 05.07.24 в 11:21

Поколението Z в България - оптимисти, но не за държавата

Какво мислят, как живеят, какво слушат или предпочитат да правят, от какво се интересуват, страхуват, четат ли и какво, как прекарват свободното си време, доколко са толерантни, в какво вярват и какво планират момчетата и момичетата на възраст между 16 и 25 години (поколението Z), които ще бъдат двигателите на икономиката, културата и..

публикувано на 05.07.24 в 10:31

Температурите се повишават

Днес ще преобладава слънчево време. Главно над Източна България ще е с купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът все още ще е със западна компонента, предимно слаб. Температурите ще се повишават и максималните ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 28° . По Черноморието ще преобладава слънчево..

публикувано на 05.07.24 в 07:15

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18