Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен фестивал набира средства за монумента Бузлуджа

Снимка: fb/Open Buzludzha 2022

Второто издание на благотворителния фестивал "Open Buzludzha" ще се състои под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа” и е в подкрепа на опазването на монумента Бузлуджа от разруха. Събитието ще се състои на 19-21 август 2022 г. където балканът около паметника ще бъде огласян от музика и любопитни културни събития, както и туристически обиколки, и спортни прояви. Повече подробности по темата сподели пред Радио София арх. Дора Иванова. По думите й, паметникът не е спасен от разруха, а към момента са спасени само мозайките, които са 1000 кв. м. и са дело на големи художници от този период.

“В последните две години проведохме кампании с много специалисти, реставратори от четири държави, доброволци и вече след зимните периоди имаме и доказателството, че няма никакви следващи разрухи и, че мозайките са спасени от разруха”, каза тя и допълни, че вече може да се премине към следващата голяма стъпка, която е отварянето на паметника за посетители.

„Този проект вече е одобрен от необходимите институции, подписахме меморандум с община “Казанлък” и областна управа “Стара Загора”, които са собственик на сградата за общи действия в тази посока, и всъщност в момента тече фондонабирането и организирането на работа за да може тя да се случи това лято“, заяви арх. Иванова.

По думите й, числото за година на желаещи да влязат в сградата е 50 хиляди души, но проблемът за момента е покривът на сградата, защото е бил от медна ламарина, която е била разграбена през 90-те години и всички останали слоеве на покрива се разпадат. Това е причината сградата да е опасна за посещения и да е затворена, и охранявана от полиция.

Тя допълни, че краткосрочната цел е мястото да се превърне в средище за култура и история, а краткосрочната е то да може да бъде отворено за посетители.

„Има още една мозайка, която трябва да се опази, тя е на покрива. Всъщност, на самия покрив има 50 кв. м. мозайка, която се намира на 12 м. височина, по която ще работим тази година. И третата мярка е поставянето на временни пътеки, по които хората да могат да минават за да са в безопасни зони и да могат да ходят по безопасен под“, сподели арх. Иванова.

Тя каза, че има изграден план за устойчив туризъм, който е изготвен с помощта на международни експерти, като в момента целта е не цялостното опазване на сградата, а обезопасяването й.

“Доста вълнуваща е сградата, тя е най-успешната и най-разпознаваемата сграда в чужбина от България и този огромен потенциал трябва да се ползва. Това е наистина златна възможност за българския туризъм и трябва да бъде използвана, както за туризъм, така и за образование”, заяви арх. Иванова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
И днес ще ви трябва климатик

Предимно слънчево време, но е възможно и да препръска

Днес ще бъде предимно слънчево . Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия и за градушки. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София - около 28° . По..

публикувано на 05.06.24 в 07:20

За четвърта поредна година организират триатлон "Лъвско сърце-Утопия"

На 8 юни Културно-туристическият комплекс Ченгене скале ще посрещне едно от най-мащабните спортни събития за тази година, с над 600 триатлонисти от България и чужбина.“Lion Heart@ Cross Triathlon “Утопия“ се организира от сдружение “Лъвско сърце“, а преди събитието, през седмицата, се организира и подготвителен лагер. Тук отбелязваме, че..

публикувано на 04.06.24 в 16:31
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Васил Терзиев спира 21 незаконосъобразни обществени поръчки

21 обществени поръчки ще бъдат спрени, обяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция пред журналисти. Той обясни, че резултатите от проверката на 24 обществени поръчки показва, че 21 от тях са незаконосъобразни. Поръчките са на стойност 204 млн. лв. За тях ще бъдат обявени нови процедури, каза Терзиев. По думите му, обществените..

публикувано на 04.06.24 в 16:04

Digital4Sofia: Online Advertising Conference събира на едно място най-големите маркетинг експерти

На 6 юни, в Иновационен форум "Джон Атанасов", Sofia Tech Park,  ще се проведе конференцията Digital4Sofia: Online Advertising Conference. Събитието събира на едно място цялата digital marketing & eCommerce гилдия, за да обсъдят всички аспекти на дигиталния сектор – SEO, eCommerce и AI и бизнес развитие. Поканени са международно признати..

публикувано на 04.06.24 в 15:38

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надежда Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48