Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NFT хакатонът, който стана Дататон за милиони

4
Снимка: NFT хакатон

Система, с която да може да се предвиди реалната цена на едно NFT, е трябвало да създадат участниците в първия по рода си хакатон, който заради работата с много данни, е по-удачно да се нарече Дататон. Той се проведе преди броени дни и вече са известни победителите.

За целта на творческото 48-часово състезание пред Радио София разказа Саня Раева от Асоциацията за развитие на София – един от партньорите организатори, заедно с Nexo, Data Science Society и Столичната библиотека.

"Имахме голямо разнообразие от участници, ментори и жури. Бяха представени различни добри решения", допълни Раева.

"Беше нещо ново за нас, супер готино и интересно. Запознахме се с опитни хора. Задачата беше изключително трудна. Досега на пазара няма такъв продукт. Ако се създаде, ще е за милиони", каза Даниел Павлов - студент в Техническия университет, част от победителите в Дататона.

Най-добрите решения, родени по време на иновативното състезания, са:

  • Първо място и специална награда от Nexo

Решението на отбор "Non-fungible primates", получило най-висока оценка от журито, използва допълнителна информация от мрежата Etherium за цена и волатилност на токените и чрез модел от типа gradient boosting tree , успява да създаде исканата класация по критерия уникалност. В допълнение, това решение анализира характеристики на токени, представени в изображения, като за целта тези характеристики са взети стойностите на невроните в последния слой  на популярната конволюционна мрежа AlexNet. 

  • Второ място и специална награда от Nexo

Отборът  "Goal diggers" прави подбор на трансакциите, за да отличи само реалните такива. Отчитайки важността на общественият отзвук за всеки токен, отборът анализира честотата с която се срещат свързани с него думи в социални мрежи, оформя своя класация чрез класически метод за анализ на времеви редове. 

  • Специална награда от Столичната община и Асоциацията за развитие на София

Отборът "JustForFun" впечатли журито с използването на повторни споделяния на мнения в социалните мрежи (retweets) като критерии за важност на даден токен, а отборът "PMI" експериментира с набор от методи, които да способстват за своя класация. Подходите на тези два отбора бяха оценени от столична община.

  • Специална награда от НБУ 
Най-младият отбор "Nishki", използва идеята за групиране на токените в клъстери със сходни стойности на описващите ги характеристики, с което спечелиха устройство за мрежово съхраняване на данни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07