Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър учител, добри ученици, добър джаз

2
ШекБенд с учителя си
Снимка: фб ШекБенд

На 30 април, от години по инициатива на ЮНЕСКО, се отбелязва Световния ден на джаза. При нас всеки ден е ден на джаза и неговите плюсове. Лошо няма в концерти в централата на ООН под егидата на Хърби Хенкок, още повече, тазгодишният е обявен като концерт за мир. И това сме го живели, включително и в хумористични текстове като тези на Тодор Колев („мир в пространството, мир във времето – това е положението“) или на Васко Кръпката („мастика – еликсир, да има мир!“).

За да има днес мир, само призиви не стигат. Както винаги, делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Първите джазмени, които заслужиха нашето внимание по темата бяха триото от Киев „ШекБенд“, чийто най-млад член, барабанистът Максим, преди няколко дни навлезе в „тийн“- възрастта – навърши 12.

Както си обещахме миналата седмица по същото време тук, разговорът ни с брат му Артем и сестра му Ана започва оттам, където завърши този с издателя им във Франция, Патрисия. Кой е бендлидерът?

„Трудно е да се каже, нямаме бендлидер в традиционния смисъл на думата. Всеки гледа да стане по-добър и ако трябва – да помага на другите.“

От самото начало ли са си мечтали да станат стандартното джаз-пиано трио, с бас и ударни?

„Не съвсем. Започнахме като дует, но после идеята да станем трио ни запали. Учителят ни, Олексий Прошченков работи непрекъснато с нас, помага ни, като ни учи как да станем истински ансамбъл. Ако на някой му хрумне идея, започваме да я обсъждаме, да я правим, докато стане истинско парче. Ако всички го харесаме, значи е станало.“

А импровизацията ли им е любимото нещо в джаза?

„Да, особено когато развиваме хармониите. Но никак не е лесно да се импровизира, особено на нашата невръстна възраст. Всеки ден трябва да свириш, да импровизираш в реално време, докато успееш. Докато импровизираме татко го няма до нас и е много гот да правим нещата сами. Импровизираме на сцена, в студиото следваме написаната си музика."

Много ми харесаха индивидуалните сола в края на албума…

„Това е транскрипция по Уейн Шортър. Направихме я в последния ден преди войната, когато я и записахме.“ Тук се намесва и майка им Людмила: „Преподавателят им бе дал задача да се направи по едно парче на Уейн Шортър за специалния концерт, който трябваше да му посветят в училище. Но сега той е отложен и те решиха да я включат в албума.“

Ако трябва да се промени нещо в оптимистичния слънчев джаз след началото на войната, какво ще е то?

„Нищо. Харесва ни така, както звучи.“

Джейкъб Колиър е сред любимците на Ана. Като го видях на сцена за пръв път бе на същите години. Какво би му казала днес?

„Първо бих искала да му благодаря. Даде ни увереност, че можем на тези години да правим авторска музика. После много бих искала да свиря негово парче – любимото ми е от третата част на проекта му „Джес“, “Running outta love”.

И той има късмета да е от музикално семейство. Преди малко споменахте баща ви…

„Да, всяка вечер, ако кийбордът е свободен, татко сяда да посвири. Или на китарата, където също е много добър.“ 



Преди да се разделим, те отбелязват колко важна в кариерата им е България, където всичко започва преди 6-7 години. Не само заради морето ни обичат, благодарят ни за помощта. Дано да има за какво.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Иван Стоянов

Иван Стоянов е носител на Националната награда "Акад. Марин Големинов"

За девета поредна година навръх рождения ден на Марин Големинов (28 септември) в Кюстендил бе връчена Националната награда за принос в музикалния живот на името на изтъкнатия български композитор. По традиция церемонията се провежда в художествената галерия на града, носеща името на друг бележит творец, Владимир Димитров-Майстора. Двамата с..

публикувано на 30.09.24 в 17:35

Да си избереш най-добрия млад солист

Тази вечер в Зала "България" официално ще бъде открит новият сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио . Музикантите имаха изяви и преди да се вдигне завесата с концерта за Деня на независимостта на България, с който напълниха залата на Националната опера и който беше излъчен в деня на празника по БНТ. За първия концерт..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

"Всичко прелива". Етнобарок на Софийски музикални седмици

Етнобарок ще звучи на Софийски музикални седмици. Концертът е съвместен проект: "Единни в многообразието", с Белгийското председателство на ЕС. Ансамбълът включва Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бройн – лютня, Христина Белева - гъдулка за бароков концерт, Калина Андреева – вокал и контрабас, Ана Янкова – вокал, Борислав..

публикувано на 26.09.24 в 13:36

"D2" с Дичо и гости отбелязват 25 г. с концерт в Борисовата градина

25 години е младежка възраст за човека, но за рок група това е дълголетие, което си заслужава да бъде отбелязано не само в музикалните енциклопедии. През 2024 г. група "D2"  показа в много градове не само жизненост, но и много енергия за срещи с публиката, сред която са фенове от не едно поколение. На 10 май 2024 г. бандата зарадва..

публикувано на 10.09.24 в 14:18

"Остава" с нов сингъл, седмица преди големия концерт в Борисовата градина

След като активната и емблематична група "Остава" има нов сингъл, какво друго ни остава, освен да поканим фронтмена Свилен Ноев да го представи и да направи премиерата в ефира на БНР-Радио София? Това наистина се случи в сутрешния блок в контекста на разговора с вокалиста. "Обичам края на лятото и есента. При всяка нова песен се..

публикувано на 04.09.24 в 10:13
Лиъм Галахър

Легендарна група "Oasis "се събира, вече са насрочени концерти за 2025 година

Братята Ноел и Лиъм Галахър потвърдиха, че тяхната легендарна група Oasis ще се събере отново като вече има планирани концерти за 2025 година. Съобщението дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis - Definitely Maybe, издаден на 29 август 1994 г., и 15 години от последното изпълнение на братята заедно преди..

публикувано на 27.08.24 в 12:22
Служебният министър Найден Тодоров

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти.  Найден Тодоров съобщи за..

публикувано на 19.08.24 в 11:05