Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна музикална среща на Константин Добройков с Радиооркестъра

Снимка: БНР

На 29 април 2022 г. в Зала “България”предстои концерт “Голяма меса в до минор от Волфганг Амадеус Моцарт” на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР. Повече за събитието пред Радио София разказа диригентът Константин Добройков.

“Очаква ни страхотна среща с музиката на Моцарт. Голяма меса в до минор и то във вариант, в който се опитваме да го представим по начин, по който реално може би е бил най-близко до Моцарт, или поне до това, което той е искал да направи. Никой не може да претендира какво един композитор иска да направи с музиката си, как да бъде изпълнена. Аз най-малко”, коментира Добройков.


Той допълни, че представянето на музиката на цялата меса ще бъде исторически информирано, а лично той за първи път се среща с произведението.

“Просто минавайки през всичко ми отне около седмица, само за да разбера кой инструмент кога трябва да свири. Органът кога се включва, кога не се включва… Това пак по мое усмотрение съм го решил спрямо оркестрацията, спрямо гласоводенето, спрямо всичко”, каза Добройков.

По думите на диригента, много често в България се изпълнява много по-тежка музика, която е различна по стилистика от Моцарт и поясни:

“Присъства Моцарт, присъства Бетовен, Бах и т.н., но тежината на свиренето или на изпяването, която е натрупана с годините изпълнение на главно такава музика е трудно да бъде отсята, да бъде намалена. И аз се улавях толкова пъти последните две седмици, казвайки на оркестъра: “По-кратко, по-леко, по-малко, по-тихо, не фразирайте толкова, не избивайте звука по такъв начин, че да дразни от общия формат на музиката”. Това е едно от главните неща, които помогнаха за достигането на някакво много добро ниво според мен”.


Той допълни:

“Успяхме за няколко дни да влезнем в тази сфера на звука, в която всичко е много по-различно от това, което сме свикнали до момента с традиционната навсякъде романтична музика”.

Добройков сподели, че от 2013 г. работи с Държавна Опера – Пловдив, където е един от диригентите, а едно от интересните неща, които предстоят там е балетът “Ана Каренина”, където се следват груби сюжетни линии от произведението на фона на музиките на повечето от симфониите на Чайковски.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Оруш на последния Панаир на книгата

Антон Оруш: В Царство България най-много са произвеждани радиоприемници

След „Голяма книга за българската техника“ (2019) Антон Оруш предлага друго издание, инспирирано от неговата богата е колекция от над 500 устройства, произведени в България. Самият Оруш работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Новата му книга е " Произведено в България (101 български технически изделия)" и съдържа..

публикувано на 04.06.24 в 12:14

"Списък на всички страхотни неща" е представление, което може да има терапевтична функция

Моноспектакълът на Милко Йовчев "Списък на всички страхотни неща" е в афиша на Театър 199 и през месец юни . Това е представление изградено на принципа на импровизационния театър и публиката се превръща в "съучастник" в колкото забавното, толкова и докосващо душата изживяване . Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за..

публикувано на 04.06.24 в 11:48
Софийски подлез до Централна гара, превърнат от бездомници в спалня

Кметът Момчил Даскалов: Добри са подлезите, през които минават хора

Подлезът до Централна гара продължава да е язва. За да стане по-приветливо място, то трябва да се обживи и поддържа. Пространството около ротондата и подстъпите към трамваите може да стане привлекателно и за бизнес, и за инвеститори, но трябва да има човекопоток. Това коментира пред БНР-Радио София Момчил Даскалов, кмет на район..

публикувано на 04.06.24 в 10:08

Лечението с антибиотик след ухапване от кърлеж не е задължително

В този епизод водещ специалист по клинична лаборатория пояснява трябва ли да пием с антибиотик веднага след ухапване от кърлеж , дори след като сме установили с лабораторно изследване, че кърлежът е заразен? Ще научите още как да разчитаме правилно резултатите от различни лабораторни изследвания и как се формират референтните стойности? З ащо не..

публикувано на 04.06.24 в 09:28
Снимки: Студио

Проектът за Предгаровото пространство ще обживи северните райони на София

Районът около софийската Централна жп гара ще бъде преобразен в следващите години. Автомобилите "ще се потопят" под земята, а пешеходците ще излязат от неприветливите подлези и ще се движат на ниво терен . Предвижда се облагородяване на публичната среда – обособяване на площади, зелени пространства, изграждане на концертен комплекс ...

публикувано на 04.06.24 в 09:14

Топло, но дъждовито. В София - до 26°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност . Ще има краткотрайни валежи , придружени с гръмотевици, на повече места в Западна и Централна България, където ще има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. В Източна България валежите ще са през нощта срещу..

публикувано на 04.06.24 в 07:20

41 младежи лишени от родителска грижа получават помощ

"Училище за работа" 2024 стартира на 5 юни 2024 г., за да даде възможност на 41 младежи, лишени от родителска грижа да се потопят в реалната работна атмосфера и да усвоят ценни умения за самостоятелния живот, който им предстои след навършване на пълнолетие. Организатор на програмата е "Фондация "Подарете книга". Повече за нейното ново издание и..

публикувано на 03.06.24 в 18:23