Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна кампания помага на жени родили със секцио

Снимка: Радио София

По последни данни на Световната здравна организация, броят на бременностите завършващи с цезарово сечение продължава да се увеличава в световен мащаб, като една на всеки пет жени (или около 21%) ражда със секцио. Прогнозите сочат, че до 2030 г. се очаква процентът да се увеличи до 29% или да достигне една трета от ражданията.

Дерматологът д-р Росица Денчева и Мария Янева - председател на фондация “Искам бебе” стартират благотворителна кампания "Родени красиво". Те разказаха подробности пред Радио София.

Авторът на кампанията д-р Росица Денчева сподели, че част от нейната работа е естетичната дерматология, а не малка част от нея е насочена към проблемите на тялото, които бременността оставя и това й е дало стимул да стартира кампанията. По думите й, инициативата е в начален етап, но вече има не малко писма от жени, които имат тези проблеми.

 Мария Янева каза, че за съжаление възрастовата граница за раждане на дете в България с всяка изминала година се увеличава и, че това вече са чисто биологични проблеми.

“В един момент обаче, природата ни е такава, че започва да ни напомня за нещо. Това до голяма степен са и белезите на раждането. В първия момент всички пациенти съобщават за това, че за тях няма абсолютно никакво значение как ще се случи. За тях е важно да вземат рожбата си. След това обаче започват притесненията”, каза Янева.


Д-р Денчева обясни, че след време белезите започват да се усещат, което в много случаи психологически травмира жените родили със секцио и допълни:

“Нашата основна цел е, да достигнем жените, при които се е наложило раждането чрез секцио по повод на някаква патология на бременността”. Тя каза, че белезите могат да бъдат профилактирани, но те зависят и много от физиологията на човека, тоест, какъв е генетичният отговор спрямо травмата, която човек има.

“Преди години, когато въведохме първите лазери за терапия на белези препоръката беше от 3 до 6 месеца след раждането най-рано да започне. Сега в момента лазерни процедури могат да бъдат правени още след първия месец. Тоест почти веднага след физиологичното възстановяване на една жена”, сподели д-р Денчева и допълни, че трябва да мине време за психологическото успокояване на женското съзнание.

Тя поясни, че освен с лазер, терапията може да бъде проведена и с инжектиране на различни вещества, като при един добър отговор от страна на тялото при всяка една от тези терапии, обикновено заличаването на белезите достига 80-90 процента. Освен това каза, че по време и след бременност кожата се нуждае от много грижи, защото тя търпи всичките хормонални промени.

Кампанията ще стартира на 16 май 2022 г. и ще бъде в рамките на един месец, като на 21 юни чрез жребий ще бъдат изтеглени имената на десетте печаливши дами, чиито истории ще бъдат публикувани в списание, а всички заявили участие в кампанията ще получат безплатни консултации и пакет лечение на техните оперативни белези от д-р Росица Денчева.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18