Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба и спортни събития в район “Изгрев”

Делян Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Част от календара на културните събития на Столичната община е и годишната изложба "Творческа еуфория: преди, днес и завинаги" на художниците от район “Изгрев”, която се откри за 27-ми път на 11 май 2022 г. Тя преминава под патронажа на кмета на района д-р Делян Георгиев. Той разказа повече подробности за нея пред Радио София.

“Действително нашите два района “Изгрев” и ”Лозенец” са известни с това, че много дейци на културата и изкуството са живели и продължават да живеят в тях, но място за сравнение няма как да има”, каза д-р Георгиев и допълни, че в район “Изгрев” има най-много дейци на културата и изкуството, както и, че този район е известен, като “софийския Монмартр”.

По думите му, в района живеят над 200 художници, а на 16 май са били връчени специални награди на участниците, като съревнованието е било доста сериозно, журито, което е било от СБХ и районната администрация е било доста затруднено в избора си.

“От номинирани 7 творби трябваше да бъде избрана една, която да бъде наградена със специалната награда на кмета. Тази година това е картината “Планински въжделения” на Людмила Дамянова”, каза д-р Георгиев и добави, че до 31 май картините ще бъдат изложени на партерния етаж в СТЦ "Интерпред".


Той говори и за спорта в район “Изгрев”, като каза, че пандемията е оказала негативно влияние откъм спорт и движение.

“Районната администрация и аз в частност винаги сме били хора, които подкрепяме спортните инициативи. Във връзка с това за първи път от две години успяхме да организираме ученически турнир, ученическо съревнование с помощта и на “Спортна София”, които предоставиха своите терени”, сподели д-р Георгиев.


Той допълни, че на 27 май предстои ученически футболен турнир, който ще се проведе на едно от изцяло реновираните игрища от началото на мандата.

“От началото на мандата успяхме да реновираме почти всички игрища в район “Изгрев”, остава ни само още едно, администрацията има амбицията всички игрища да бъдат реновирани до края на мандата. Даже нещо повече в подкрепа на свободния спорт на открито – преди седмица монтирахме един голям професионален стрийт фитнес в кв. “Изгрев”, който е свободно достъпен. Предстои монтажа на още три, като моята идея е да бъдат монтирани в близост до тези футболни игрища, които реновирахме и по този начин ще се получат едни свободни спортни кътове за гражданите в трите квартала на нашия район”, каза той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49