Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се грижим за архитектурните паметници в центъра на София

Къщата с ягодите
Снимка: Здравко Йончев

На 8 май 2022 г. пред архитектурния паметник “Къщата с ягодите”, който е в лошо състояние е била организирана изложба. Целта й е била да напомни на хората, че все-още не се действа от страна на собственика къщата тя да придобие предишния си вид и да се запази. Такава изложба предстои на 22 май, а повече подробности пред Радио София разказа Димитър Димитров от Зелено движение “Оборище”.

По думите му, първитепо-масови сигнали за това, че не е наред къщата са били организирани и изпратени през есента на 2020 г. Отговор от Столична община (СО) не е получен и затова през март месец 2021 г. е организирано групово изпращане на запитване за достъп до обществена информация, за да може да стане ясно какво се е случило.

“И тогава разбрахме именно за този прецедент в историята на СО, че се е събрала комисия от СО и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и са предписани на собственика г-н Валентин Златев да си поправи улуците и водостоците на “Къщата с ягодите””, сподели Димитров. Той допълни, че срокът от няколко седмици е изтекъл през 2021 г. и нищо не се е случило.  

“Получихме документи, от които става ясно, че от 2021 г. насам СО не може да намери г-н Златев за да му връчи акта за неспазване на предписание и следователно глобата”, каза Димитров.

Той каза още, че след като има такова предписание, СО има не само правомощието, но и задължението тя самата да влезе в имота и да изпълни това предписание. Относно изложбата Димитров сподели, че е била посетена от много хора, и разказа подробности за нея.

По думите му, през 2015 г. един фотограф влиза в къщата и прави снимки с много високо качество на интериора. Именно те са напечатани в голям формат и са излагани на оградата на къщата, заедно с други информационни материали.

“Вярвам, че докато има будни граждани и докато говорим за тази къща, и обръщаме внимание, и се занимаваме с нея, нейното събаряне няма да се допусне”, заяви Димитров.

Следващата изложба ще бъде на 22 май, неделя от 16:00 ч.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03