Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект обучава младежи за справедлив енергиен преход

Снимка: Радио София

Целите на Европейския съюз са до 2050 г. да се съкратят въглеродните емисии с 55%. "Panda Labs Junior" за справедлив преход продължава с още две лекции на живо, които предстои да се случат на 25.05. и 31.05. 2022 г. Повече по темата пред Радио София говори Вихрен Митев, главен програмен експерт "JA Bulgaria".

Той сподели, че младите ще живеят във времена на промени ие важна необходимостта да изчистим атмосферата от въглеродните емисии, които са се натрупали от началото на индустриалната революция насам и най-вече в последните 20 години.

"Вече учените говорят за това, че живеем в антропогенна ера и са над 99% сигурни, те са се обединили, имат становище, че човекът има принос за промяната в климата и глобалното затопляне", каза Митев. Той допълни, че през други проекти на "JA Bulgaria" за младежи и деца младите разработват цялостни визии и идеи за бизнес, иновации и за промени на техния свят.

По повод предстоящите две лекции, Митев каза, че в момента работят с 5 училища, 6 учителя и 161 ученици от училища във въглищни региони и по-специално Кюстендил, Перник и Бобовдол, където са разработени учебно съдържание и теми в този срок, които ще бъдат доразработени и увеличени до следващата година.

"Говорейки за енергийния преход, не случайно проектът на "Panda Labs Junior" е за справедлив преход а не за енергиен преход, защото енергийният преход малко или много е частен случай на други проблеми, с които нашата държава се сблъсква. Това е демографският ръст, обезлюдяването на малки населени места, така че за тях е много важно да имат възможности, за които ние помагаме те да имат идеи как да ги случват. Затова разработихме това учебно съдържание за да ги информираме в какъв свят и време ще живеят", сподели Митев.

По думите му, проектът насърчава използването на възобновяема енергия, енергийна ефективност, кръгова икономика и решения за смекчаване и адаптиране на климата в 4 държави - България, Унгария, Сърбия и Черна Гора, където проблемите са сходни. Той има за цел да предостави възможности за регионална мрежа включваща 600 млади хора в четирите държави, на които да даде знания и инструменти за трансформиране на местните общности и икономики в сътрудничество с ключови участници, като местни власти, университети, изследователски центрове.

Той спомена, че редица държави са въвели задължително екологично образование в училищната си система и, че колкото по-информирани са младите, толкова по-целенасочени и правилни избори ще правят за своето развитие, с което ще допринесат за всички останали.

"В момента сме на етап от организиране на лекции в университети в София. Предстоят две лекции - утре на 25.05 от 16:30 ч. в Стопански факултет на СУ, темата е "Енергийни ресурси и възобновяема енергия". И още една лекция на 31.05 отново там по същото време, темата е "Справедлив енергиен преход в България"", каза Митев.

Той допълни, че лекциите вече са достъпни онлайн през фейсбук страницата на "JA Bulgaria", като след това предстои най-активните участници да бъдат поканени на двудневен хакатон на 18 и 19 юни, организиран от "WWF България". Такива хакатони ще се състоят и в другите държави партньори по проекта, като накрая ще бъде създадена регионалната мрежа, в която младите ще могат да се свържат и да се развиват заедно.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00