Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

У нас

Кърлежите са по-актуалната заплаха от новите зарази

Проф. Ива Христова
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания е отчетено покачване на случаите на поява на хепатит с неизяснен произход. За заразяването с него, предпазването от лаймска болест в сезона на кърлежите и новопоявилата се маймунска шарка пред Радио София подробности разказа проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. По думите й, в нашата страна вече има потвърден случай на хепатит с неясна етиология.

"Това е хепатит, при който се изключва участието на някои от хепатотропните вируси – причинителите на хепатит А, Б, С, Д и Е. Допълнително проведохме изследване за други вируси, които също биха могли да дадат отражение върху черния дроб, за всички тях резултатът беше отрицателен", сподели проф. Христова.

Тя сподели, че в голямата си част това са леки и бързопреходни случаи, при които се касае само за повишение на чернодробните трансаминази без да има жълтеница, болки, отпадналост. Освен това каза, че тези случаи се наблюдават ежегодно не само у нас, но и в други държави.

"При единични страни се откри такова повишено ниво, но в повечето от страните броят на заболелите е сходен с този от предишни години. Освен това трябва да се има предвид и подобрената диагностика и въобще насоченото мислене към такъв хепатит, така че говорим за една повишена откриваемост на случаите, а не непременно за повишена заболеваемост", заяви проф. Христова. Тя посъветва хората да спазват висока лична хигиена.


Относно това, че маймунската шарка набира скорост с над 100 случая в света, проф. Христова каза, че има епидемична връзка, но не може да се очаква епидемичен взрив, тъй като болестта се предава с близък физически контакт, а не по въздушно-капков.

"С напредването на възрастта човек ще бъде защитен, защото ще е със задължителната ваксина за вариола", каза тя и поясни, че ваксинацията за едра шарка е приключила в началото на 80-те години и хората от по-възрастното поколение имат поставена такава ваксина, а с нея се придобива пожизнен имунитет. Ваксината, по думите й, предпазва на 85% от заразяване а в останалия малък процент е възможно заразяване, но с много лека клинична картина.

"В момента сме в сезона на кърлежите и това е, върху което трябва да се фокусираме, а не върху възможността да се появят единични случаи на хепатит с неясна симптоматика, неясна етиология или евентуално на маймунска шарка внесена от някоя от страните, в които има заболяване", каза проф. Христова.

Тя призова хората веднага при поява на симптоми на марсилска треска и лаймска болест да потърсят лекарска помощ, но преди това най-важното е да избягват местата в които има кърлежи - места с по-висока растителност и такива, в които има струпани съчки и клонки.

"Ако навлизаме, поне да не сядаме, да спираме, защото ставаме лесна мишена за кърлежите. Вече ако въпреки това, това се е случило да потърсим медицинска помощ за сваляне на кърлежа, а не сами да се опитваме, при което можем и да го скъсаме", заяви тя.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лакрицът – сладост в кулинарията

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата..

публикувано на 01.07.22 в 15:56
Доц. Петър Чолаков

Отношението към следващ кабинет на ПП ще покаже геополитическата ориентация на партиите

Като премиер Кирил Петков съсредоточи в себе си както одобрение, така и много неодобрение, критики и негативи. Номинацията за премиер на Асен Василев от "Продължаваме промяната" (ПП) е силна, независимо, че този мандат трудно ще бъде реализиран с подкрепа в 47-ото Народно събрание. Вариантът с предсрочни избори тази есен остава много..

публикувано на 01.07.22 в 15:09

"AnimeS World Stars" 2022 пресъздава магичния свят на анимето

Събитието "AnimeS World Stars" 2022 се провежда за 18-и път и представя косплей фестивал  на тема "аниме". Тази година то събира над 400 участници на сцена. Подробности разказа пред Радио София Михаел Сладкаров. По думите му, тази година интересът е много засилен заради отпадането на ковид мерките, а очакваните гости са от над 7 държави...

публикувано на 01.07.22 в 14:49

Диджеи организират трибют за Анди Флетчър от "Depeche Mode"

"Depeche Mode" е синтпоп група от Англия, основана е в гр. Базилдън през 1980 г. Нейният стил отначало е ню уейв с елементи на ню романтик, а през 90-те години са окачествявани като алтернативна рок група. Участниците в групата са Мартин Гор – текстове, музика, китара, синтезатор, вокали, бекграунд вокали, Дейвид Геън – фронтмен,..

публикувано на 01.07.22 в 14:30

"Plastic Free July" припомня за вредата от използването на пластмаса

Той сподели, че те се произвеждат трудно с оглед на това, което имаме като макроикономически предпоставки и каза: "Ние сме приели това не толкова като бизнес, колкото като мисия, така че за нас трудностите в този аспект са нещо, което считаме за временно". По думите му, идеята е претърпяла десетгодишно развитие от първата рецепта за..

публикувано на 01.07.22 в 13:35

„Стари балкански фотографии“ в съвместна изложба между архивите на България и РСМ

Днес (1 юли 2022 г.), в зала „Архиви“, ще бъде открита изложбата „Стари балкански фотографии“ . В нея са представени 108 снимки от Централния държавен архив и от държавните архиви на 21 български града. Експозицията е съвместен проект на БДА „Архиви“ и държавния архив на Република Северна Македония , която също ще представи 108 фотографии от 4..

публикувано на 01.07.22 в 12:55

Офталмологът съветва: Не носете тъмни очила в метрото

Свалете слънчевите очила в метрото. Оцветените стъкла натоварват много очите , особено ако навън е горещ слънчев ден, съветва офталмологът д-р Татяна Елисеева. Тя обяснява,че слънчевите очила не бива да се свързват с летния слънчев ден. През зимата, въпреки че слънцето не е много активно, те могат да предпазят очите от ярката отразена светлина..

публикувано на 01.07.22 в 11:28