Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТФ "Варненско лято" представя "Алиса в огледалния свят"

Снимка: БНР

Тази година Държавен куклен театър Варна отбелязва своята 70-та годишнина. Повече подробности за събитието разказа пред Радио София Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър Варна.

Тя сподели, че тази година празникът ще бъде отбелязан по нестандартен начин без пищни тържества, но всеки ден да бъде споделен с публиката, като най-добрите заглавия през тези 70 години да оживеят отново.

"Едно от първите заглавия, които възстановихме, това е "Възгледите на един пън" на режисьора Теди Москов. Това е едно заглавие, което е печелило много награди и любовта на публиката години наред", каза Стойкова и допълни, че има и детски спектакли, като на 8 юни предстои премиерата на мюзикъла "Алиса в огледалния свят".

"Това беше голямото предизвикателство, защото мюзикълът е жанр, който трябва да се следва. Той не е жанр, който да отместиш встрани и да кажеш "Ок., ние сме театър и ще си правим повече театър". Напротив, по всички правила на мюзикъла и със средствата на кукления театър, със средствата на специфичните способности на куклените актьори, а те са се доказали вече в годините достатъчно много, ние се опитахме да направим един уникален спектакъл и той наистина се получи такъв", каза Стойкова.

Тя поясни, че заради спецификата на спектакъла костюмите са много интересни и 4 ателиета в България са работили по тях и, че другото предизвикателство са били музикалните партитури, понеже това е бродуейски мюзикъл.

"Аз, като директор и продуцент на цялото това нещо мога да кажа, че съм щастлива, че отворихме нова врата. Ето така си представям честването на 70 години, с неща, които никой не е правил преди това", каза Стойкова. Освен това тя поясни, че Международният куклен фестивал "Златният делфин" отбелязва своята 50-та годишнина и ще се състои от  1 до 6 октомври, като на него ще има силно международно присъствие.

"Все-пак трябва да привлечем вниманието върху България, върху качеството на кукления театър в България, което е наистина на световно ниво. Трябва да привлечем вниманието върху културата, върху образованието на децата, защото кукленият театър образова. Той не е просто някакъв вид изкуство, което е за малките, и което няма какво да му обръщаме внимание. Напротив, това е едно от най-сериозните световно признати изкуства", каза Стойкова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов и Жоро Пенчев

Евроизборите ще определят духа на времето и посоката на развитие на Стария континент

В началото на кампанията за изборите 2 в 1 на 9 юни в студиото на БНР-Радио София гостуват Марио Русинов и Жоро Пенчев от  "Обединение за честни избори"  (ОЧИ). Организацията е инициирана и създадена от организации като Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), Сдружение "Данни за добро", журналисти и други обществено активни граждани...

публикувано на 10.05.24 в 12:34

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43