Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Донков: "Нирвана" може да се определи с една дума – изведнъж

Снимка: viafest.org

На 6 и 7 юни пиесата "Нирвана" от Константин Илиев ще бъде представена на сцената на Варненския куклен театър от артистите Деян Донков и Радина Кърджилова. Написана през 1982г. "Нирвана" и до днес се смята за една от най-хубавите български пиеси. Тя е изградена върху документален материал за отношенията между Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова.

Спектакълът е отличен с 4 награди на Националния фестивал на малките театрални форми за най-добра режисура на Стилян Петров и за най-добра женска и мъжка роля на Радина Кърджилова и Деян Донков. Повече подробности за пиесата разказа пред Радио София Деян Донков.

По думите му, с Кърджилова за пръв път са играли заедно в пиесата "Любовникът" в Народния театър "Иван Вазов".

"Все по-добре се стиковат нещата, все по-добре се случват между нас и това е много вълнуващо, защото се получават неща, които са отвъд видимото. А мен винаги това ме е занимавало и затова се занимавам с тази професия , защото се считам не само за актьор, а до голяма степен изследовател и човек, който обича да експериментира с видимото и невидимото", сподели Донков.


"Стилян беше изнамерил някакви неща, които никой не знаеше и никой не знае, защото те са били засекретени много документи и много интересни неща. И той много фино ни въведе във вътрешния живот на тези персонажи, и ние достигнахме до нещо според мен, което и самият аз не съм достигал, тъй като почувствах изключителна отговорност към тази пиеса", каза артистът.

Той допълни, че със Стилян са успели да влязат в онова, което е закодирано в стихотворението "Нирвана" в душите на тези хора.

"В музея на Яворов изкарахме цял един ден, там много ни разказваха за всичко и държах в ръцете си пистолета, истинският, с който той се е прострелял", сподели Донков и допълни, че също така е държал възглавницата, на която все-още е кръвта на Яворов.

"Обичам да изследвам. А когато не изхождам от себе си а изследвам дадения персонаж тогава откривам детайли, начин на поведение, жестове, ценностна система, което трябва да приложа върху себе си. Да се изчистиш като бяло платно и след което да се обагряш сам себе си с недостатъците, качествата и пороците на този друг човек, когото ще пресъздаваш", коментира Донков.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19