Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как глухарчетата "решават" дали да полетят?

| обновено на 06.06.22 в 17:07
Снимка: Архив

Международен екип от учени е изследвал биологичните процеси при глухарчетата и е открил механизма, чрез който те "вземат решения", пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Известно е, че глухарчетата реагират на промените във времето. Когато е сухо и ветровито, те отварят своите "парашути" със семена - готови да полетят и да изминат разстояние до 100 километра, или ги затварят, когато вали. Доскоро обаче този механизъм не беше изследван.

Всяко семе от глухарче е свързано с тънка тръбичка с около 100 власинки, които образуват подобната на парашут структура.

Оказва се, че парашутите се отварят или затварят с помощта на вид задвижване, което преобразува сигналите в движение, като в процеса не се губи енергия.

Сигналите към задвижващия механизъм идват директно от парашутите, които анализират влажността на въздуха. Това означава, че те сами "решават" дали да останат на място, или да полетят, когато времето е сухо.

За целите на проучването специалистите са поставили глухарчета в помещение с контролирана влажност. Промените, които са настъпили в растенията, са записани с помощта на високоскоростна камера и микроскоп.

Изследователите са установили, че задвижващият механизъм има уникална радиална структура, към която са прикрепени власинките на парашутите, за да им се осигури едновременно движение. При промяна във формата му власинките започват да се движат и парашутите се отварят или затварят. 

Знанието за това какво кара глухарчетата да се разпространяват може да помогне на учените да разберат как растенията реагират на климатичните промени, както и за създаването на нови "меки" роботи.

Източник: БТА


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Научна експедиция откри най-голямото подземно термално езеро в света

Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..

публикувано на 07.02.25 в 11:08

Мухълът - тихият убиец

“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..

публикувано на 17.01.25 в 10:54
Морковите са цветни и полезни

Морковът - колкото цветен, толкова и полезен

Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..

публикувано на 13.01.25 в 12:23

Консумацията на киви преди лягане подобрява чувствително качеството на съня

Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС.  От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..

публикувано на 09.01.25 в 16:25

Куркумата има способността да намалява възпаленията

Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето.  Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка...

публикувано на 07.01.25 в 10:45

Филмите "Бруталистът" и "Емилия Перес" спечелиха най-престижните награди "Златен глобус"

Филмите "Емилия Перес" (Emilia Perez) и "Бруталистът" (The Brutalist) триумфираха във филмовите категории на церемонията за 82-рите награди "Златен глобус", която се състоя в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли Хилс, щата Калифорния, предадоха световните осведомителни агенции. "Златен глобус" в категорията за "най-добър филм - мюзикъл или..

публикувано на 06.01.25 в 09:24
Печена скумрия

Скумрията подпомага сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата сияйна

В началото на новата година много хора искат да започнат да водят по-здравословен начин на живот. Един от начините това да стане, е като се включи месото от риба (по-специално от скумрия) в ежеседмичното меню. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания, рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място..

публикувано на 02.01.25 в 13:58