Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Мрамор - читалището е световен феномен!

Днес предаването се излъчва от с. Мрамор. Гостуваме на Народно читалище „Свети Иван Рилски 1922“, което има 100 годишнина.  Говорим за историята, традициите и обичаите.

Първият ни гост е Александър Георгиев - кмет на Мрамор:

"В последните няколко години нещата тук се попромениха. Ролята на читалището е много важна за културата. Най-важните неща тук са канализация и газификация, нов мост. Не сме кандидатствали по европрограми, защото тогава не сме имали 2000 души.
Имаме проблеми с електричеството. Има спортни площадки, планове за още 1-2, кога ще се случи, ще покаже бъдещето." 
Диляна Кръстанова е секретар на читалище „Свети Иван Рилски 1922“:
"Нашето читалище от създаването си до днес продължава традициите на предците си, които не познаваме. Стоим здраво на своите позиции. Дейността ни е разнообразна. Съчетаваме традициите на фолклора и съвременните изкуства, модерен балет.
Имаме дългогодишни художествени ръководители, сменят се самодейците. В читалището първата ми среща бе в първи клас, а съм служител в последните 50 години. Читалищата винаги остават настрани, ние сме последни."
Василка Христова е библиотекар в читалището:

"Още с учредяването, членовете на читалището основават библиотека. Технологиите навлязоха в библиотеката от 2006. Самофинансирането и даренията ни снабдяват с книги, както и конкурсите за обновяване на фондовете."

Виолета Евтимова е солист на "Мистерията на българските гласове", ръководител на детски и младежки фолклорни групи „Лазарица“, някои от които слушаме на живо:

"От много години ми се занимаваше с народните традиции, танцувах и започнах да пея." (Рая) "Искам да благодаря на родителите, които са дали родолюбивото начало вкъщи. Имах честта да бъда част от най-добрата школа, поех тази от Кремена Станчева. Работата с децата е предизвикателство, как да направим така, че технологиите да не ни пречат." (Виолета) 

Теодора Байчева е ръководител на школа за модерен балет „Терпсихора”:

"Танцувам от 4 годишна, това за мен и до днес е вълшебство. Важното е да запазим магията и детското в тях доста дълго време. Учат ни на искреност и любов. Имаме деца от 2 и половина години докъм 20-22. Всяко дете е различно, но още с първото влизане в залата се вижда кое ще се занимава с балет."

Йордан Стоянов е хореограф и ръководи детски и младежки танцови състави и танцов клуб ”Зора”:

"Децата ме научиха да запазя детското в себе си, за да си разделяме сцената, танцувам с тях. Дори пандемията не можа да ни спре. Ако родителите искат децата им да получат добра двигателна и сценична култура, читалището е мястото!"

Любомир Додов е почетен член на читалището, самодеец и хуморист, който тази година отбелязва 60 години на читалищна сцена и ни представя няколко от скечовете си:

"Полупрофесионалист съм в хумора. По-важно е да си майстор, да правиш добри изпълнения и хората да го признават. За едни, шопският хумор е труден, на мен ми идва отвътре. Кольо Анастасов идваше тук да се зарежда. В хумора важното е не само текста, а как ще го представиш."

Надежда Коцова е почетен член на читалището, активен дългогодишен самодеец и пее в женската фолклорна група „Шопска плетеница”. Тя е потомка на един от основателите на читалището, учителят Костадин Спасов, за когото става дума още в началото на разговора:

"Викали са му Коста Даскало. Много културен човек, добряк беше моят дядо. Няма нищо случайно. Бях на 8 години, когато влязох в читалището. Племенничките ми после идваха тук, в новата сграда. След тях идват техните деца, едното е на 8 и е балеринка. Продължавам да пея, докато мога.
Тук пулсът на живота  е по-различен. Хора с различни професии ги обединява желанието да се твори. Разправяме нещата на внуците, моят завърши китайска филология, а започна да свири на кавал.
Вярата в институцията читалище я има и ЮНЕСКО, което го обяви за световен феномен!"


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51