Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите собственици от "Горубляне" очакват среща с добър край

Снимка: БГНЕС

След седмица на протести и блокиране на "Цариградско шосе", жителите на "Горубляне", които десетки години очакват възмездяване за отнети имоти, се надяват на добри новини.

Днес в 14 часа инициативният комитет по въпроса има среща с представители на 4 министерства и Столичната община, съобщи пред Радио София имаме среща арх. Янита Тарабанова от "Горубляне".

Ще се обсъждат 2 основни точки - обезщетенията за имотите, които са под блокове и под предприятията от социализма, както и отблокиране на предвидени за публични мероприятия частните имоти.

"Навремето целта на общината и на държавата беше бърза разпродажба и сега имоти за обезщетение няма", допълни Тарабанова.

Според нея, двор на предприятие зад Експо центъра се продава и там ще се строят 11 блока, вместо земята да се даде на някогашните собственици. Съдът така тълкува закона, че това е възможно.

Тарабанова каза, че след години на протести, повече хора са солидарни с исканията на ощетените горублянци, дори през изтеклата седмица са идвали собственици на земи до "Ломско шосе", където им провеждат отчуждаване на безценица.

"В "Младост" са предвидени 3 гигантски парка – около 50% от територията на района. Очакваме на днешната среща от МОСВ да кажат нужни ли са. И дали единият от предвидените не може да се застрои с вътрешни, по-малки паркове.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28

Фолклор, домашни ястия и конкурси на празника в Бели Искър

Село Бели Искър привлича туристи от близо и далеч по всяко време на годината, и то не отскоро, когато се заговори за селския туризъм. И за това има достатъчно предпоставки. Рилското село е в Община Самоков, намира се на 8 км от курорта Боровец и на 15-ина км от Мальовица. "Още навремето тук са водили чужденци с файтони – разказа пред..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17