Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмова лента разказва историята на българската авиация

Снимка: БГНЕС

През 2022 г. се навършват 85 години от създаването на летище София. По този повод е направен филм за историята на българската авиация. Днешният 29 юни пък, бележи годишнина от създаването на българската гражданска авиация. Документална поредица от 6 серии разказва пътят й от началото на 20 век до наши дни. Миналото, настоящето и бъдещето на летище София са представени във филма с автор Живко Константинов и оператор Благой Момчилов.

"Докато се рових назад в историята, тази машина на времето, всъщност осъзнах, че 85 години не са никак малко. Първоначално трябваше да бъдат няколко съвсем кратки серии, но когато заснехме материала се оказа доста повече от плануваното и затова ги разпределихме в 6 епизода, който излъчваме по Euronews Bulgaria", коментира Константинов.

Голям почитател на авиацията, още от старта на кариерата си като репортер, авторът се е занимавал с тази тема. Той сподели, че при заснемането на филма заедно с екипа са успели да се разходят на пистата нощно време. По думите му, преживяването е било вълнуващо, защото около 3 хил. крушки са осветявали пистата.  

"Стискам палци новите концесионери на летището да вложат много пари за да изглежда то наистина европейско. Едно от любимите ми летища е това в Доха, в Катар и е нормално. Те влагат наистина милиарди в неговата поддръжка", заяви Константинов.

По думите му, предстои строежа на Терминал 3, а Терминал 1 ще бъде преобразуван за ВИП авиация, като той ще бъде запазен, тъй като там има много история. Филмовата поредица може да се види и в youtube.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Агилера и Шер от НМА пеят и танцуват в мюзикъл

"Добре дошли в Бурлеск" – гласи афишът, но всъщност това казват (изпяват) гостоприемните домакини от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"  (НМА). Поканата е за концертна зала на Академията (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №94) и става дума за едноименния спектакъл, чиято премиера ще е на 1 и 2 юни 2024 г. от 19:00 ч., с..

публикувано на 23.05.24 в 11:56
Снимки: iccd.unwe.bg

Кариерният център на УНСС обслужва и студенти от други вузове

Кариерният център на УНСС е най-старият (от 2003 г.) и сред най-добрите. Неслучайно е „междууниверситетски“ - обслужва не само студенти на УНСС , а и от други висши училища от България и чужбина, стига да се обърнат към консултантите. Услугите са напълно безплатни. Това разказа пред БНР-Радио София директорът му Атанас Димитров . И..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Второ класиране за ясли и градини в София за 3080 места

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:35

"Спирка на азбуката" е до пл. "Славейков"

На пл. "Славейков" Центърът за градска мобилност днес от 11:00 ч. отваря нова "Спирка на азбуката". Тя ще бъде разположена точно до Пункта за продажба на превозни документи. "На нашата спирка ще очакваме всички деца и ученици, за които сме приготвили изненади, включително и възможността да си заредят безплатно картите, ако са до 14 години..

публикувано на 23.05.24 в 08:21

Валежи на много места, в София до 19°

Облачността над страната ще бъде предимно значителна , купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 07:20
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04