Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лакрицът – сладост в кулинарията

Снимка: Радио София

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата разказа Емилия Николова, маркетинг експерт.

"Освен успокояващия ефект върху храносмилателната система и стомаха, за което се използва и до ден днешен, коренът от женско биле помага и при някои кожни заболявания, алергии, екземи, дори псориазис. За това е прилаган по различен начин през годините от различни общества по света", отбеляза Николова.

Танини, аминокиселини, витамин Ц и захари са веществата срещащи се в билката, но основната й съставка е глициризинът, който е много сладко биологично активно вещество. Оттам идва и специфичната сладост на корена, който може да бъде до 50 пъти по-сладък от бялата захар в зависимост от района, в който се произвежда. Най-висококачествената продукция от корен от женско биле се произвежда в Афганистан, Казахстан, Иран и Грузия.

Николова сподели, че в древността фараоните са пиели напитки от този корен а във Великобритания, в средата на 18-ти век за първи път решават да смесят екстракт от корен от женско биле с обикновена захар, като получават това, което днес познаваме като "лакриц". Той е и най-популярната съставка при сладкарите за създаването на различни рецепти.

"Консистенцията на лакрица е дъвчаща, той не може да се разтвори в кафето като захар. И от тази гледна точка може да се комбинира отлично като вкус, тъй като кафето особено, ако е малко по-горчиво и ароматно балансът става изключително приятен, но не може да се използва по линия на заместител на захарта", посочи Николова. Тя допълни, че лакрица в сладкарството е претърпял огромно развитие, като има дори т. нар. "гурме лакриц", което включва билката в състава на ликьори, шоколад и др.

Относно здравословните ползи, Николова каза, че не е препоръчителна употребата му от хора с високо кръвно налягане, ако те го консумират по повече от 50 гр. дневно в рамките на повече от две седмици, което е голямо количество и добави:

"Той основно е полезен, вкусен и интересен".

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бирария

Софийски разкази - старите питиепродавници

Бюфетът в Градската градина (5.8.1878) е със сигурност най-старата питиепродавница според архивите. По европейски посреща и забавлява посетителите си - недалеч от пресечката с ул."Аксаков". Бирарията "Дълбок зимник" е друго от любимите места на софиянци, още преди изграждането на "бирарията" си - носили са я от Княжево. Заедно с "България" (до Ариана) се..

публикувано на 21.06.25 в 16:00

Историята оживява - Старо Павлово

"Старо Павлово", брой единствен - разгръщаме страниците му и гледаме черно-белите снимки, запазили за поколенията очарованието на една отминала романтика с пътуването с "малкото" трамвайче до Бояна (всъщност - съвсем нормален трамвай, какъвто се движеше и по други линии). Специалният разказвач Иван Тодоров представя поредното си изследване върху..

публикувано на 21.06.25 в 15:00
Анна Малешевска

Адресите на любовта - Дупнишката Райна Княгиня и племенникът на Хаджи Димитър

Дупнишката Райна Княгиня в един и същи ден става знаменоска на чета, празнува сватбата си и остава вдовица. Анна Малешевска, дъщеря на македонски поборник, близък съратник на Гоце Делчев, член на ВМОРО, се залюбва с племенника на Хаджи Димитър - Кръстьо Асенов, войвода на Кукушката чета. Тя ушива знамето по проект на бащата на Христо Смирненски,..

публикувано на 21.06.25 в 14:00

Пространство за въображение, движение, среща

Нестабилна земя : Какво значи да играем свободно, как може да изглежда едно пространство за игра и кой има право да го използва? Силвия Чернева и Любов Жеглова с някои от възможните отговори: "Не се случва често да намериш някой, на когото да не обясняваш дълго идеите си - така се срещнахме с Любов, и двете сме архитекти, дезертирали от професията..

публикувано на 21.06.25 в 11:33

Няма как огънят и ритъмът да не повдигнат духа ни

Огнена мимодрама " В ритъма: Пулсът на огъня " – представят ни я Пламен Георгиев и Елена Пап от Жар театър: "В живота все по-рядко има време за малко покой. Отдаваме благодарност за това, че сме живи, без да обръщаме внимание кое е станало успешно, кое - не толкова." (Елена) "Всички наши спектакли се основават на поетичното изкуство на пантонимата...

публикувано на 21.06.25 в 11:06
Адриана Узунова

Виждам топлината в процеса

Съхранение на разпада – как твърдият метал става мек и гъвкав, за да улови историята и емоциите в ръцете на склуптура – интервю с Адриана Узунова: "Намирам много допирни точки между графиката и метала. Бижутерия, медална пластика. Някои графични процеси са свързани с метала. Но има и медали от лед." Как една стара къща в с.Давидково в Родопите се..

публикувано на 21.06.25 в 10:38

"Форум", 20.06.25: Скокът на цените е "чиста спекула", не инфлация

В последния ден от седмицата, водещият на публицистичнотго предаване "Форум" Лъчезар Христов обсъди със седмичните коментатори следните теми: МВР се мобилизира в издирването на черна пантера, пума или друг едър хищник, забелязан в района на Шуменското плато; НАП: Скокът на цените е "чиста спекула", не инфлация; Българите планират да..

публикувано на 20.06.25 в 18:20