Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сириус в Езерово

6
Кьщата музей на Ваня Петкова,творчески дом Сириус - с. Езерово
Снимка: радио София

Радиокафе гостува на с Езерово, община Първомай. Селото е построено върху скали и от магическия камък яспис. Говорим за тракийските антики тук, за развитието на селото, неговата история и интересни легедни.

Ангел Хаджиев е кмет на с.Езерово:

"По избирателни списъци селото е 555, в момента живеят 350. Има тенденция за връщане на младите. След пандемията има интерес към имотите тук. От 2 години за съжаление нямаме училище. Децата пътуват със специален автобус в Първомай. Имаме детска градина с 12 деца, още съществува, обединена е със с.Воден. Има шивашки цех за 5-6 момичета, също в цех в Първомай. Основният поминък тук е земеделие и животновъдство.

Езерово традиционно празнува на Петровден, но сега го сменихме заради Байряма. Научих, че трябва по всякакъв начин и по всяко време да помагам на хората. Населението е възрастно и име нужда от болници и лекари. Празниците се уважават, имаме курбани, имаме и джамия. Ваня Петкова закупи имота преди 12-13 години, показвала ми е стихосбирките си на пишещата машина. Много е добре, че селото става по-известно с нея.

Ще кандидатстваме по европейски проекти за площада на центъра. Да се озелени и да се направят градинки. Традицията е всеки да пече агне. Лозя има, но не останаха млади да се грижат за тях."

Инж.Митко Делчев е от интелектуалците на селото и за него дом "Сириус" е истинска придобивка за Езерово:

"Роден съм в с.Езерово, тук съм израснал. В момента тукашният Майчин дом е Дом за възрастни хора. Бяхме много деца, 120, бяхме щастливи, че бяхме свободни, имаше футболно и волейболно игрище. За съжаление сега училището е затворено поради липса на деца. Жалко е, че почти не познавам хората, почнах да идвам по-често след като се пенсионирах. Сега се занимавам с пчеларство. Когато се завърнах се запознах с Ваня Петкова, тя пожела да види моите писаници, нямам претенции да бъда поет. Бях насърчен от нея да продължа да пиша. (рецитира и чете посвещенията на Ваня Петкова, "щурата комшийка")

Мисля, че беше вярващ човек. Аз вярвам в човека, Бог е в сърцето на човека. Прадядо ми е казал, че хора много, но човеци малко. С Ваня четяхме поезия, аз четях моите, тя декламираше нейните. Говорехме и за политика, за всичко сме разговаряли. Участвал съм в нейни рецитали."

доц.Златка Кушалиева, 21 години директор на местното училище:

"Описала съм образованието от края на 19 в. в селото в книгата си "Историята на Езерово. Не мога да отида другаде, носталгия ме тресе. В горния край на селото са намерени фосилни находки от 60 млн години, те са в ГГФ на СУ. Дядо ми е намерил в лозето ни тракийско съкровище. Това ме провокира да напиша книгата, дядо ми не е бил иманяр. В 1912 го е предал в музея. Църквата ни е от 1853, моят прапрадядо е отстъпил мястото си в центъра на селото. Султанът е разрешил, но да не бъде по-висока от човек на кон. Параклисът е по-стар.

Ваня още като дойде в 2000 г., много ѝ хареса и най-вече тази къща. Много се радвам, че дъщеря ѝ Оля продължи идеята. Общуването с Ваня беше истински празник. Разказваше ми целия си живот, как е изнасяла рецитали в самолет, как е ходила до Куба. С Ваня ни свързваше друго - казваше ми "ще заместя твоята сестра". Където ходеше, винаги ми е носила подаръци. Благодарение на нея, с мъжа ми станахме хаджии. Реших, че трябва да подаря този параклис пред творческия дом.

Тя беше огнена, непримирима. Ако виждаше нещо, което не е в ред, хората от селото имаха респект от нея. Внукът ѝ вече е голям и актьор и е талантлив художник, явно е наследил баба си. Като чух за нелепата ѝ кончина много ме заболя и написах стихотворение (рецитира)."

С бизнес-дамата Стела Костова говорим за силата на с.Езерово и шафрана, който тя произвежда там: 

"Когато се завърнах към корените си тук в Езерово не съм очаквала, че ще наблюдавам такива процеси и че съзнанието ми започна да се разширява. Дадох си сметка защо се завърнах тук - завръщането е към силата. Това е процес, който масово се задвижи след бедствието КОВИД. Ние си дадохме сметка за важното не в материята, а в духа, Езерово е олицетворение на духа. Ясписът тук е материалът на ясното писане. А и където има шафран, там зли духове няма. 

Цялата ни територия може да е майка на шафрана. Той е нещо по-мощно, когато цялата природа е заспала октомври-ноември, тогава се появява по нивите и е с аромата на кокиче. Чувстваш се като берачка на цветя. Тази къща Сириус е връзката между небето и земята. 

Оля Ал-Ахмед е дъщеря на Ваня Петкова, журналист и преводач:


"За пръв път стихотворението прозвуча с гласа на моята майка и се развълнувах. Нищо случайно няма. Дълги години празникът на селото е бил и рождения им ден. Хората тук живеят заедно, християни и мюсюлмани. Откривам къщата за приятели. Всеки творец е добре дошъл. Благодаря на всички хора, които ми помогнаха за тази къща, начело със сина ми Джоузеф, на другите дарители, бизнесмени, които дават нещо."

Слушаме гласа на Ваня Петкова със стихотворенията "Сириус" и "Плодородие":



Бившият кмет на Първомай Ангел Папазов се включва спонтанно в края на разговора:

"Ваня е около нас. Непрекъснато контактуваше с хората. Вадеше интересни исторически събития. Тя намери пулса на местните хора."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44