Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският прогрес в световния тренд за устойчиво развитие на стоки и услуги

Снимка: fb/All Channels Communication

Научихме ли се да пазаруваме устойчиво в България е темата на дискусията за устойчивото развитие на стоките и услугите, проведена на онлайн конференцията "Видима, невидима, промяна". Повече подробности по темата разказаха пред Радио София Мария Славова и Емилия Стефанова. По данни на проучване близо 70% от всички поколения смятат, че са добре информирани по темата, а най-младите са най-активни в търсенето на информация.

По думите на Славова и Стефанова е интересно да се види какви дейности извършват различните поколения, за да са отговорни към планетата. Това при младите е най-често разделното събиране на отпадъци, използването на по-малко найлонови торбички и употребата на енергоспестяващи крушки, докато при по-възрастното поколение посоката е за спестяване на вода. 

Много голяма част от международните компании имат задължение и по-глобална линия да въвеждат различни иновации и технологии, които да подпомагат намаляването на въглеродния отпечатък. Компаниите в България, които са локални и искат да бъдат конкурентни на международния пазар също внедряват този тип технологии, за да могат да бъдат конкурентноспособни извън границите на страната.

По данни на проучването, колкото по-младо е поколението, толкова по-голяма цена то би платило за продукт, който опазва околната среда. Между 44 и 52% от хората от това поколение биха платили над 20% по-висока цена за продукт, който опазва околната среда.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31