Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя фотографии на доц. Кристиан Таков

Снимка: Йоана Георгиева

"Проблемът е в това, че тези, които са извоювали свободата обикновено не са я доживели" – доц. Кристиан Таков.

В негова памет е и изложбата "Моралът е доброто". Тя се намира на Моста на влюбените до НДК и е дело на Веселин Диманов, който е независим журналист и в момента прави филм за доц. Кристиан Таков. Той разказа повече подробности за проекта пред Радио София.

"Изложбата "Моралът е доброто" е част от претворяването му в документален филм. Това е един от епизодите, които ние решихме да извадим от филма и да представим на широката аудитория под формата на изложба", каза Веселин Диманов. Той добави, че в епизода има заснети над 20 хил. кадъра, които няма как да бъдат включени в един филмов разказ и затова авторите са решили да извадят най-интересните акценти с най-важните мисли, за да могат повече хора да видят и усетят неговата страст към фотографията.


В процеса на заснемане на филма, екипът е имал достъп до архивите на доц. Таков, в който е имало много снимки, подредени по интересен начин.

"Най-старите снимки, това са няколко диапозитива, които са снимани през 1979 г., но те не са представени на изложбата. На изложбата най-старата снимка, която хората могат да видят е мавзолея на Георги Димитров", коментира Диманов. Той поясни, че генералната мотивация за събитието е, че на тази дата, 11 юли 2022г. се навършват 5 г. от смъртта на доц. Таков, а тя е открита на този ден, за да знаят хората, кои са съвременните будители на нашето общество.  

"Аз останах меко казано впечатлен от огромната маса от хора в Софийския университет, които го почитат, които търсят неговите книги, които четат за него, които всъщност продължават стъпките му. Защото това са няколко поколения юристи, които са минали през него. През думите му, през посланията му, през механизмите му на преподаване", сподели Диманов.


"Ние възстановихме първите му телевизионни изказвания. Хората сами ще осъзнаят, че това не е просто един човек отива някъде и говори нещо, защото му е хрумнало днес, а една много систематична последователност от послания за доброто, за правото, за демокрацията, които всъщност той изповядва от ранна детска възраст", отбеляза Диманов.

Изложбата ще продължи до 24 юли, а повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В дебютната си изложбата Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София". „Такива проекти носят със себе си определени противоречия, засягайки темата за паркоместата, които..

публикувано на 13.05.24 в 09:34

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35