Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Били ли са щастливи богините от златния век на Холивуд?

4 житейски примера описва Кристина Морато

Кинобогините Ава Гарднър, Рита Хейуърт, Грейс Кели и Елизабет Тейлър

"Когато прочетете книгата, ще се възхитите на тези жени за силната воля, смелостта и как са успели да преодолеят ужасни препятствия в живота си и да продължат напред."

Става дума за изданието на "Ентусиаст" със заглавие "Богините на Холивуд", а в това е убедена авторката Кристина Морато.

Тя е испанска журналистка. Пътувала е по целия свят като репортер. Дълги години тя редува пътуванията с работата си като режисьор на телевизионни предавания, сътрудничи и в радиото. Интересът ѝ да извади от забвение личностите на големи пътешественички и изследователки на историята води до публикуването на „Безстрашни пътешественички и авантюристки“, „Кралиците на Африка“, „Дамите на Изтока“ и „Пленница в Арабския полуостров“, които се радват на голям читателски успех и на висока оценка от страна на критиката.

Автор е и на "Прокълнатите кралици" за Сиси, Мария-Антоанета, Кристина Шведска, Евгения де Монтихо, кралица Виктория, Александра Романова.

Основател е и настоящ вицепрезидент на Испанското географско дружество, член е и на Кралското географско дружество в Лондон.

В "Богините на Холивуд" Морато разказва за житейските пътища, блясъка на славата и непрестанния стремеж към щастие на темпераментната и неукротима Ава Гарднър, ослепителния секссимвол Рита Хейуърт, елегантната и чувствена Грейс Кели и дивата с виолетови очи Елизабет Тейлър.

"Във всичките си книги Морато разказва увлекателно за живота на впечатляващи дами. Женската сила не е клише. Тя е много важна в някои сектори – театъра, музиката, модата", посочи пред Радио София Виктория Бисерова, управител на издателството.

По думите ѝ очерците са много човешки, може да се проследи какво е общото между протагонистите – провалени бракове, нещастни моменти, насилие от партньори. Книгата не е в енциклопедичен стил, написана е увлекателно на базата на спомени, писма и документи.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Йоана Алексиева и Стефани Лалева

Горско парти

Фестивал "Боровинкови нощи" на хижа Амбарица - Йоана Алексиева и Стефани Лалева: "Разлика с предния фестивал е, че доброволците оттогава (2014-2019) сме организатори сега. Районът е известен с големите боровинкови масиви. Хижата е една от най-великолепните в района на Троян. Мястото има изключително силна енергия. Хижата спечели награда за най-добри..

обновено на 25.05.24 в 11:34
Стражарите на нашата съвест

София вчера и днес

„София вчера и днес – документалното кино разказва“ - доц.д-р Теодора Стоилова-Дончева: "Събитието е инициатива на списание "Кино", входът е свободен. В 6 вечери показваме специално подбрани документални филми за София от 28 май в Дома на киното - три филма с обща дължина от час и 40. Филмът на Елдора Трайкова от 1992 "Неонови приказки" има много..

публикувано на 25.05.24 в 11:32

За фамилатлонци

На Фамилатлона тази година ще е "време за семейството". Яна Алексиева от Асоциация "Родители" споделя: "Подготовката за големия семеен фестивал отнема време и енергия. На 8 юни в Южния парк на голямата поляна ще се забавляваме. Стана традиция, хората го очакват. Ще има над 40 участника. Толкова хора представят различни игри и каузи. Фамилатлонът..

публикувано на 25.05.24 в 10:36

Да влезеш в историята

На Международното биенале във Венеция с Маги Гигова: "Много е ласкателно за българския павилион - много е посещаван. Миналото срещна бъдещето. Инсталацията ни "Съседите" изследва българския ГуЛаг, според италианските критици. Разтърсващ, въздействащ на всички нива - обоняние, сетивност, осветление. Разказите на оцелелите от българския ГуЛаг е с..

публикувано на 25.05.24 в 10:24
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите. Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите..

публикувано на 24.05.24 в 17:54

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Дигиталната езикова платформа за Б ългарски е зикови р есурси он лайн ( БЕРОН ) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да спазват граматичните правила. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията..

публикувано на 24.05.24 в 16:32

Мисията ми е не просто да съм известен, а да предам посланието на музиката

В предаването “Добър вечер, София“ Роман и Яна посрещнаха рапъра FYRE , който представи своята песен "Дишай" - част от новия му албум "Откровение III: Новорождение". Песента е поредното музикално предложение от младите хип-хоп артисти, което не само приковава и увлича своите слушатели, но и носи смислени послания, които доказват силата..

публикувано на 24.05.24 в 16:20