Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 36 информационни табели в парковете представят птиците на София

Снимка: sofia.bg

Представители на Столичната община и на Българското дружество за защита на птиците поставят 36 информационни табели за представяне на различни видове птици, които са характерни за района.

Табелите са на български и на английски език и се разполагат в парковете - Западен, Южен, Борисова градина, "Въртопо" и "Аерогара". Те ще дават информация на посетителите за вида на птицата, с какво се храни и любопитни факти за нея.

Парковете и зелените площи в града са населени с невероятно птиче богатство, на територията на града могат да се видят над 200 вида като гълъби, кълвачи, косове, червеногръдки, синигери и други пернати видове, допълват от Столичната община.

В любимата на столичани Борисова градина, има гнездящи грабливи птици, като малък ястреб и горска ушата сова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 21.05.24 в 14:29

Жена е в кома, блъсната от моторист в София

Жена е в кома и в болница след тежък удар от мъж на мотор, станал тази сутрин на пешеходна пътека в столичния център. Инцидентът се е случил на бул. "Васил Левски", а бързо на мястото са се отзовали линейка и патрулен автомобил. bTV съобщи, че екипът от медици е транспортирал жената до ИСУЛ – тя е била с тежка черепно-мозъчна травма,..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Почитаме св.св. Константин и Елена

Българската православна църква днес почита паметта на светите равноапостоли Константин и Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Според преданието майка му царица Елена отива на..

публикувано на 21.05.24 в 07:42

Пионерът на българската фотография - с паметник в Самоков

В Самоков през бе открит  Паметникът на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов .  Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна.  Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. " Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла фотография. Получи се..

публикувано на 20.05.24 в 18:58
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Университетите в София - от редовен учебен процес до занятия по преценка

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е..

публикувано на 20.05.24 в 16:08

Не паркирайте по ул."Шести септември", монтират ново осветление

Започва монтирането на ново осветление по ул."Шести септември", съобщават от Столичната община. Ще бъдат поставени 19 нови осветителни стълба в участъка между ул. "Славянска" и ул. "Граф Игнатиев" . Осветлението ще бъде енергоспестяващо.  При благоприятни атмосферни условия монтажните работи се очаква да приключат в рамките на седмица,..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 май, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 11:20