Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крафт бирата – вкусна и здравословна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният ден на бирата (National beer day) се отбелязва в първия петък на август от 2007 г. Инициативата, която събира любителите на пивото, започва от американския град Санта Крус, Калифорния. Отбелязва се в 207 града, в 50 държави, на шест континента.

Михаил Дурчев е пивовар и председател на „Асоциация на независимите пивовари в България“. На крафт бирата се отдал преди повече от 6 години. Казва, че занаятчийската бира е здравословна, защото не се филтрира и не се пастьоризира.

„Това е доста важно, особено сега, когато Covid се завръща, тъй като по този начин ние запазваме основните полезни свойства на съставките на хмела, на бирената мая, по този начин ги запазваме вътре в самата бира“, каза в предаването „Радиокафе“ Михаил Дурчев.

Освен позитивите за кожата, костите и укрепване на ноктите, бирената мая е мощен имуностимулатор, допълва Дурчев.

„Подсилва имунната система, а пък хмелът е мощен антиоксидант, което в комбинация е доста полезно“.

Михаил Дурчев е успял да произведе бира с алкохол 14,1%. Казва, че за крафт бирата е важно да се експериментира с различни вкусове.

Подробности можете да чуете в интервюто на Ива Дойчинова с Михаил Дурчев.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маршрутът минава и край НДК

Премиера на втория "разказ от сърцето на София" от "Културни маршрути"

"Софийски потайности" – така е озаглавен вторият епизод от предвидените 4 на платформата Културни маршрути . В минисериала "Разкази от сърцето на София" вече беше публикуван документален филм, посветен на трагичната фигура на Яна Язова със специален гост – литературния историк Петър Величков. Премиерата на втория от видеоразказите..

публикувано на 29.05.24 в 18:12

Градушка удари Подгумер

Град с големина на грахово зърно удари село Подгумер край столицата,  алармират потребители в социалните мрежи. Към момента няма данни дали има нанесени щети. Снимки: Надежда Дойчева за Facebook: "Забелязано в София".

публикувано на 29.05.24 в 15:55

В най-бедния на енергоносители континент България изостава с "позеленяването"

Средната глобална температура през 2023 година е надхвърлила прага от 1,5 градуса по Целзий, определен в Парижкото споразумение , заявиха от Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС. Светът вече се намира на „непозната територия“, каза по този повод Джим Скеа, председател на Междуправителствената експертна група по изменение на климата на..

публикувано на 29.05.24 в 15:25

Млади дизайнери с благотворително ревю за абитуриенти в неравностойно положение

Благотворително модно ревю "Мечтаната дреха“ организират ученици и учители от Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в столицата.  С едноименния проект младите дизайнери кандидатстваха в национален конкурс и получиха подкрепа от фондация “Благотворител“. Вече осем години талантливите ученици с помощта на своите учители..

публикувано на 29.05.24 в 15:15

Дуетът Niki R:ce представят новата си песен "Феномен"

Дуетът Niki R:ce представи новата си песен в ефира на Радио София. Тя носи заглавието „Феномен“ и вече е налична във всички музикални платформи. Тя е и първата песен на български език, която Никол и Цветан от Niki R:ce правят. „Текстът го написа Цецо, музиката я направихме двамата, а по аранжимента работихме заедно с Емилио Мархолев“, каза..

публикувано на 29.05.24 в 14:13

"Детският свят на фокус" показан в изложба в Столичната библиотека

Фотографска изложба  "Детският свят на фокус – истории от Конкордия“  ще бъде открита на 31 май в Мраморното фоайе в Столичната библиотека. Цветните фотографии ще поставят под светлината на прожекторите децата, които посещават семейния център "Посока“ на Фондация "Конкордия България“. Фотографиите са дело на социалния работник Аниния..

публикувано на 29.05.24 в 14:06
Красимира Ангелова

Ментор за личностно развитие: Благодарете!

Красимира Ангелова е бизнес-ментор, ментор за личностно развитие, автор на книги, водещ на събития. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“ и сподели свои разсъждения и съвети. "Човек трябва да управлява своите мисли, идеи и желания, за да може да привлича наистина само доброто в живота си. Можем да го постигнем чрез..

публикувано на 29.05.24 в 13:15