Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин постави рекорд на Гинес

като плува 71 часа

Снимка: obshtinaruse.bg

Теодор Цветков е момчето, което постави рекорд на Гинес със 71 часово плуване в езерото "Липнец". Неговият брат Валентин Цветков разказа повече за каузите, за преодоляването на 200 км и голямата цел – преплуване на Черно море, както и борбата с пластмасовото замърсяване. Той сподели, че подкрепата на различни каузи е възпитана в тях от малки в тяхното семейство и оттогава винаги помагат на хора, които имат нужда от помощ.

"Коства му доста време да тренира, той винаги се опитва да се подготвя максимално. Особено последните години, когато вече разбира доста повече от плуване, подготовка и захранвания. Коства му доста време, доста усилия и доста лишения, защото той се е отдал напълно на каузите си, на нещата, които си е поставил за цел. И нещата, които е казал преди пет години, че ще направи ги е направил, и всяка цел, която си постави, независимо след колко време тя става реалност", поясни Цветков.

Относно преплуването на Черно море, той каза, че вярва в брат си и че независимо от всичко Теодор ще успее да го преплува, като така ще даде добрия пример, който дава със всяко едно предизвикателство. Освен това Валентин допълни, че застава плътно до брат си и му помага във всичко, както за организацията, така и по време на провеждането на самото събитие.

За поставения рекорд в езерото Липник, Валентин каза:

"Имаше доста критични моменти, получаваше трески, които благодарение на медицинския екип се преборвахме с тях, а той също преборваше някои сам. Може би студът беше голям фактор, макар че от моя гледна точка не ми изглеждаше той да страда от студ, а по-скоро от мускулна треска. И другото което е – безсънието. В последната сутрин му се спеше много докато плуваше, приемаше течности и трябваше да се опитваме да го държим буден".

По темата се включи и Теодор Цветков. Той сподели, че все-още се възстановява, но гледа позитивно и добави:

"Беше много трудно предизвикателство и разбрах защо много малко хора се опитват да направят това нещо, защото се преборваш със себе си и това е най-важното".

Той отбеляза, че главната му мотивация е след това да преплува и Черно море, за да може да се намерят повече спонсори, които ще са съпричастни на каузата и инициативата за борбата с пластмасовото замърсяване. По време на събитието ще бъдат вземани проби от водата, които да покажат какво е наличието на пластмаса и микро пластмаса, за да се види какво е замърсяването.

Тази година преплуването е било отменено, защото Черно море се е водило военна зона, а ако догодина статутът бъде отменен и се намерят спонсори, смелото начинание ще се осъществи.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05