Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите карти за пътуване в София - в продажба от 1 септември

Ще има само за цялата градска мрежа

Снимка: Георги Нейков

От 1 септември влизат в сила новите превозни документи за градския транспорт, които са приети и утвърдени на заседанието на 21 юли от Столичния общински съвет (СОС).

Новите видове карти и билети се предлагат от 1 септември на касите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), уточняват от Столичната община.

Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани на платформата: webportal.sofiatraffic.bg

За учащи или работещи младежи на възраст до 26 години е предвидена Младежката карта. Годишната струва 250 лева и е за неограничен брой пътувания по цялата транспортна мрежа на града.

За първи път се предлага и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и също важи за целия обществен транспорт. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Студент или ученик - притежател на карта, не е необходимо да представя уверение.

Запазва се и познатата месечна карта от 20 лева.

Специална подкрепа има и за млади родители, чийто деца са до 2 години. Този, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в пункт на ЦГМ.

Месечната персонализирана карта без преференции струва 50 лева, а без име и снимка - 70 лева.

Запазва се най-търсеният продукт за обществения транспорт – годишната абонаментна карта, с която се плаща по 1 лев на ден (общо за 365). За нея вече ще може да се заплати на три, вместо на две вноски.
Първата вноска е с  валидност до 3 месеца  и е на стойност 150 лв., а втората  е за следващите 3 месеца и е на цена от 120 лева, третата е до 6 месеца и е 100 лева.

От 1 януари 2023 г. ще влязат в сила и билетите от 1,60 и 2,20 лв., с които ще можем да се прекачваме на различни видове градски транспорт в рамките на 30 или 60 минути.

По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Одитори ще проверяват движението по спорните три столични булеварда

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Фритьоф Нансен". Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените. Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 13:05

Георги Георгиев: Новата организация на движението по бул. "Витоша" и "Патриарха" е незаконна

Въпреки че е задължена по закон, Столичната община изобщо не е поискала съгласуване на промяната в организация на движението на бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен", съобщиха вчера от Пътна полиция. Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник Георги Георгиев  (ГЕРБ- СДС)   коментира в профила си във фейсбук:..

публикувано на 13.05.24 в 10:39

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 08:18

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17