Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Мотив" заделя от приходите си за стипендии и фонд "Здраве" за музиканти

Снимка: Радио София

Фестивалът "Мотив" е естествено продължение на поредицата за камерна музика "Мотив", организирана от фондация "Модо България". В годините преди пандемията, тя спечели сърцата и овациите на публиката с високо качество и виртуозни изпълнители от световна величина. Тази есен на 2022 г. концертите ще се проведат в три поредни вечери - от 30 септември до 2 октомври от 19:30 ч. в арт-пространството на Оборище 5. Те са обединени в една обща идея - да бъдат в помощ на талантливи музиканти.

Пианистката Венета Нейнска разказа подробности за събитието пред Радио София.

"Музиката е много интересно изкуство, което говори без да е необходим език и слово, и смятам, че по този начин говори директно към душите и сърцата на хората", сподели Нейнска. Тя допълни, че чрез фестивала е създаден кръг от почитатели на красивата музика, стойностното изкуство и близкото общуване.

"Така, както в музиката имаме звук и пауза, и всъщност в паузите, в тишината се съдържа смисъла на нотите, те носят много повече смислов заряд, отколкото звука, който чуваме, така и в този фестивал правим този паралел между красивите концерти, които ще бъдат на същото високо ниво, което винаги сме предлагали на нашата публика. Но под тях има един дълбок пласт, който сметнахме, че предвид тези три години, в които не сме имали възможността да правим концерти така, както ги разбираме и харесваме е необходимо да въвлечем нашата публика в дебрите на детайлите на правенето на музика", отбеляза пианистката.

Тя посочи, че всички приходи от фестивала ще бъдат събрани за кауза в подкрепа на българските музиканти, като стипендия за млад изпълнител след провеждането на конкурс, закупуване на инструменти за млад изпълнител, както и създаването на фонд "Здраве" за музиканти със здравословни проблеми. Концертите ще бъдат три, като на първия Нейнска ще представи нов албум с музика на композитора Димитър Ненов.

"За мен беше много важно да включим тази фигура на нашия музикално обществен живот, защото неговата роля е толкова значима, че реално почти няма сериозен български пианист, който да не е по някакъв начин обвързан с Димитър Ненов. В първата вечер е този концерт, в който ще има и специална прожекция на филма за него - "Димитър Ненов и измеренията на изяществото", отбеляза музикантката.

Вторият концерт ще се проведе на 1 октомври, който е и Денят на музиката. На него ще бъде представен най-съвършеният музикален инструмент - човешкият глас смузикантите от Spectrum Vocal Band.На финал ще участват студентите Лора Маркова (цигулка) и Сион Найман (виолончело), които ще изпълнят разнообразна програма.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35