Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болката от загубата в спектакъла “Частици жена“ в Народния театър

Снимка: Радио София

Със спектакъла на режисьора Крис Шарков „Частици жена“ в Народния театър „Иван Вазов“, се открива платформата „Театър +“ за камерна сцена. Основен драматург в платформата е Майя Праматарова, която е селектирала четирима режисьори – Василена Радева, Стилиян Петров, Катя Петрова и Крис Шарков.

„Това е платформа, която има по-специфични цели – да търси неоткривани текстове или да препрочита текстове, които не са намирали адекватен контекст досега. В голямата си част е фокусирана и върху българска драматургия“, каза в предаването „Радиокафе“ Крис Шарков.

Той добави, че основното мото на платформата е „театър-текст-контекст“. Към нея са включени и много дискусии, уъркшопи и отваряне на театъра, като не единствено пространство за показване на спектакли, а и място за диалог.

Авторът на „Частици жена“ е Ката Вебер.

„Всъщност Ката Вебер е актриса по образование, която отдавна не играе. Тя е сценарист на много филми и драматург. Работи заедно със съпруга си. „Частици жена“ е поръчка на театъра във Варшава. По-късно е откупен от Netflix, с продуцент Скорсезе. Има и номинация за Оскар за главна женска роля“, добави Крис Шарков.

Спектакълът е повод да се преосмислят характерните за съвременния свят проблеми за страха от Другия, за справянето с болката и за различните прояви на обич. Основно засяга темата за загубата.

В главната роля влиза Радина Кърджилова. В спектакъла ще видим и Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова.

Крис Шарков разказа и защо е поверил главната роля на Радина Кърджилова.

„Радина е актриса, която има тази чувствителност. Тя е актриса, която може да проведе и трагедията, и житейската трансформацията на героинята. Тази комбинация от качества я прави много подходяща за ролята“, добави Шарков.

Премиерата на „Частици жена“ ще се състои на 7 и 8 октомври.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26