Повече подробности пред Радио София разказа Пламена Бобева, бизнес девелъпър на Touch Menu и Галя Менова, български консултант по Европроекти. По думите на Бобева, България притежава много природни дадености и туризмът е една от основните дейности, които се развиват у нас. Нещото, което има нужда от подобрение е обслужването и връзката с клиента, тъй като заради времето на пандемия много от качествения персонал е потърсил други начини за препитание, което е изправило хотелиерите пред сериозни казуси. Пандемията освен негативи, също така е дала и силен тласък в технологичните решения на хотелиерството и ресторантьорството.
"TouchMenu е разработен като един дигитален канал за комуникация, който да помогне на персонала по-добре и по-висококачествено да обслужи своите гости. Да предложи всички продукти и услуги, които един хотел може да предложи на гостите си и да оптимизира работните процеси", сподели Бобева.
Тя допълни, че изкуственият интелект все повече навлиза в нашето ежедневие. Той обработва база данни с най-честите потребителски желания и ги преработва в дигитален вариант. По този начин клиентът получава информация без да има физическо лице насреща, което да отговаря на въпросите.
По повод предстоящият на уебинар "Иновации и европейско финансиране в туризма", Бобева каза, че след двете пандемични години от хотелиерите се забелязва желание за иновации, но често ги спира финансовата част и допълни:
"Сега имат уникална възможност да се сдобият с добри дигитални помощници 100% финансирани от европрограми. Затова решихме да направим този уебинар, за да разпространим тази информация, че всеки, който има нужда и отговаря на условията да може да се възползва от програмата и да внедри иновации и технологии, да подобри обслужването и да помогне на персонала си".
По темата се включи и Галя Менова, която подчерта, че туристическият сектор в момента не е от приоритетните, които са свързани с финансиране по европейски програми. Сега обаче има тази възможност най-вече с предстоящата процедура, която е "Решения в областта на информационните и комуникационните технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия". Процедурата ще стартира в началото на октомври 2022 г., като тя вече има своите изисквания и въз основа на тях се прави предварителна преценка на всяка една фирма, доколко би могла да покрие необходимия брой точки, за да се класира по едно такова проектно предложение. Горната граница на проектното предложение е 20 хил. лв. без ДДС.
Енергийната ефективност и санирането са от мерките, които предстоят през октомври, и хотелиерите ще имат възможност да се възползват от тях.
Относно уебинара и това, как може QR код да превърне една хотелска стая в търговска площ, да елиминира хартията и да предостави 5 звездно обслужване, Бобева каза:
"Това е възможност, която TouchMenu дава. Тя е с минимална инвестиция, защото не изисква сървъри, не изисква хардуер, а се ползва един QR код, който ние поставяме във всяка една от хотелските стаи. Посредством него, гостите сканирайки го с личното си смарт устройство отварят една портална страница, на която виждат цялата нужна информация да поръчват храна и напитки, да си резервират часза масаж, процедури, място за някое събитие, да се свързват с различните звена от хотела - рецепция, почистване и др".
Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.
Киноконцерт: Романтичните неволи на Чаплин, Кийтън, Линдер - прожекция с музика на живо. Слушаме Еви Карагеоргу – координатор на събитието: "Това е много специална програма с три неми филма с музика на живо, рядко имаме такава възможност да ги видим" Повече подробности за автора на музиката и други неща, които ще ви заведат на прожекцията - в..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”: Къде са секвоите в България? Откъде идват тези в Борисовата градина? Кой е В.В.Попов, чийто постамент за паметник откриваме до секвоите там? "Каква е цената, ако иска един човек като родения в Стара..
Разговорът е със Здравко Петров - урбанист и създател на проекта “Исторически маршрути”: "София никога не е била изостанала, минава през много животи. Била е много различна от това, което можем да си представим - с кьорсокаци и малко черкви, някои, като Света София, превърнати в джамии." Какво е съдържал първия градоустройствен план, кои са..
Прожекции на документалния филм „Скритата красота на Севера“ - повече за филма, заснет с дрон от неговия автор Вивиа Ники: "Северът за моето усещане е много мистично място с изключително много култура, оято е неразкрита." Разказът продължава като филм във филма или като изложба за филма - преценете сами в звуковия файл.
Започва третото издание на „Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ARТ“ – за него ни разказва Радослав Механджийски: "Представяме съвременното изкуство през най-различни перспективи. Търсят се пресечни точки между технология и изкуство, психоанализа и изкуство и т.н. Мултижанровите подходи разширяват представите за изкуство." Още за поредното..
Визулен тур в изкуствата – Мария Маринова и Евгения Селвелиева от настоятелството на „Читалище-мечталище“ – на живо в студиото: "Това е гражданска инициатива, която събра съвсем случайно единомишленици. Оказа се, че има страшно много хора, които искат да видят културен хъб, а не прашасали и оставени на командно дишане места. Реално има супермного..
Festeaval – фестивал на чая, представен ни от Илиана Елиас: "Много чай от цял свят, български билки, богата палитра от вкусове - това вече е осма поредна година. Имаше различни събития в различни браншове и в България много чай не се пие - само когато сме болни. Има жажда за култура." Още любопитни неща за чая и културно-образователната им..