Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Зографски: Само мъртвата риба се носи по течението. Столичната община си затваря очите

Снимка: БГНЕС

От „Спаси София“ разпространиха видео на ремонтираните и пренаредени жълти павета в столицата. В него се виждат незапълнени фуги, изкривени линии и обърната посока на част от паветата. Въпреки, че има 5-годишна гаранция, Столичната община никога не я активира, каза в предаването „Събуди се, София“ Андрей Зографски от „Спаси София“.

„Защо трябва едно и също непрекъснато да се ремонтира наново и наново и да се затруднява движението и живота на софиянци. Улица „Граф Игнатиев още е в този 5-годишен гаранционен срок. Проблемът е, че общината си затваря очите“, добави Зографски.

По думите му, едни и същи фирми правят ремонтите в София. Има законова директива, която дава възможност да се направи „черен списък“ на фирмите, които правят некачествени ремонти.

„Аз не съм чел договора, който е за ремонта пред Народно събрание. Със сигурност е строг, защото това се финансира с европейски пари. Вместо да затворим един проблем, ние постоянно се въртим около центъра“, каза Андрей Зографски.

„Вижте, само мъртвата риба се носи по течението. Общината има задължения и кметът, който оглавява тази институция трябва да налага на пръв поглед, може би непопулярни мерки, които обаче са в дългосрочен, обществен интерес“, добави Зографски.

Какво още каза активистът от „Спаси София“, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Достъпни ли са подлезите за хората с увреждания?

Липсата на достатъчно съоръжения е един от основните проблеми, с който се сблъскват хората с увреждания, когато се налага да преминат през столичните подлези. Липсата на осветление и достъпност също са част от затрудненията при преминаване през някои от тях. Въпреки това, в район „Триадица“ през последните две години са направени много усилия в..

публикувано на 07.06.24 в 09:41

Затоплянето продължава, в София днес - около 28°

Днес ще бъде слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 28°. Над планините ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развие купеста..

публикувано на 07.06.24 в 07:35
Снимката е илюстративна

Какви са грижите за новороденото?

На 8 юни, от 10:00 часа в Болница "Лозенец", ет. 4 /ул. "Козяк" 1/ ще се проведе безплатна дискусия с адвокат Калина Михайлова, която специализира юридическата си дейност в сферата на търговското, облигационното и медицинското право. Акценти  на събитието ще бъдат: ·   Какви права и задължения имаме при статус бременност? ·..

публикувано на 06.06.24 в 18:08

Подготвен ли е банковият сектор за влизане в Еврозоната?

Каква е готовността на банките за влизане в Еврозоната, какво трябва да знае Бизнесът и населението? Разговор с акценти по тези въпроси доц. д-р Джемс Йоловски – Главен секретар на Асоциацията на банките в България. Еврозоната води ли до повишение на цените и инфлацията и какво показва опитът от другите страни един от въпросите, които вълнуват..

публикувано на 06.06.24 в 16:29

Повишено внимание в изборния ден

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори. "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами. Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните няколко..

публикувано на 06.06.24 в 15:21
Университетска болница „Александровска“

Безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ "Александровска"

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще..

публикувано на 06.06.24 в 15:11