Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Сатурновата луна Енцелад
Снимка: НАСА

Естественият спътник на Сатурн, Енцелад, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини близо до южния полюс - т.нар. тигрови ивици.

Според  сп. "Протоколи на Американската академия на науките", изследователите са стигнали до заключението, че този извънземен  воден басейн съдържа множество фосфорни съединения. Те правят тези изводи на базата на данни от сондата “Касини”, след като изчисляват свойствата на океана под ледената повърхност на Енцелад.

Авторите на изследването твърдят, че това значително увеличава шансовете за съществуване на живот на Сатурновата луна.

"Нашите изчисления показват, че водите на Енцелад съдържат значително повече фосфор, отколкото се смяташе досега. Според оценките ни, тази цифра е съпоставима с количеството фосфорни съединения, които се съдържат в океаните на Земята. Това е още един аргумент в полза на обитаемостта на океана под ледената повърхност на Енцелад", пишат изследователите.

Измерванията на "Касини" показаха, че в недрата на Енцелад има глобален океан от течна и гореща вода.
 Откриването му породи много спорове за това, дали в този воден басейн под ледената повърхност на Сатурновата луна може да съществува живот.

Всъщност,учените от няколко години дискутират дали водите на Енцелад съдържат важни за живота елементи в достатъчно големи количества.
 
Един от централните елементи в този дебат е именно фосфорът, който играе ключова роля във функционирането на молекулите на ДНК и РНК, както и на мазнините и много други органични съединения.

Екип от планетолози, ръководен от Кристофър Глейн от Югозападния изследователски институт в Болдър, САЩ, е получил първите точни оценки на концентрацията на фосфорни съединения във водите на сатурновата луна. За да ги изчислят, учените са използвали данни за температурата, плътността, химичния състав и други свойства на океана под ледената повърхност на Енцелад, събрани от "Касини" по време на прелитанията през гейзерите му. 

Направените изчисления показват, че водите на потенциално обитаемата луна на Сатурн съдържат големи количества фосфорни съединения под формата на различни соли на ортофосфорната киселина, чиито концентрации са сравними с тези в океаните на Земята. Учените са установили, че концентрацията им е с около 3-4 порядъка по-висока, отколкото са предполагали досега.

Подобни резултати от изчисленията, както посочват Глейн и колегите му, напълно съответстват на представите на геолозите за характера на взаимодействието на скалистото ядро на Енцелад и заобикалящия го океан. Според изследователите това предполага, че делът на фосфорните съединения във водите му е останал постоянно висок в продължение на много дълъг период от време. Това значително увеличава шансовете за възникване и съществуване на живот в океана под ледената повърхност на Сатурновата луна, казват в заключение учените. 

Източник: БТА

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33