Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минко Балкански: Животът се осмисля с алтруизъм и любов

Изтъкнатият физик навърши 95 години

Проф. Минко Балкански
Снимка: Радио София

Проф. Минко Балкански е роден през 1927 г. в старозагорското село Оряховица. Още от малък е изключително любознателен. Впечатляващо е, че в гимназията взима по 2 класа за една година и постъпва в университета едва 15-годишен. Запленен е от личността и знанията на Луи Пастьор и негова цел става елитния университет École normale supérieure в Париж. По-късно завършва и Националното висше училище по химия в Бордо.

Само на 28 години Минко Балкански става професор по физика. Има публикувани над 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

Проф. Минко Балкански е почетен професор на Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло.

На 24 юли, изтъкнатият физик навърши 95 години. Казва, че думата, която осмисля живота му е алтруизъм.

„Да се обичаме и да погледнем човека пред нас с уважение, с обич и интерес към него. Да се свържем, да създадем отново това общество, да има социален живот, защото пандемията разтури много“, разказа пред Радио София проф. Минко Балкански.

Въпреки, че живее във Франция и има френско гражданство, България никога не е напускала сърцето му. В родния си край, създава Фондация „Миню Балкански“, в памет на баща му Миню Балкански. В с. Оряховица, той е преобразувал имотите на семейството му в библиотека с над 6000 тома френска литература, битова зала, учебна зала по информатика, музей и фитнес зала.

Той е създател и на етнографски комплекс като откупува и реставрира няколко къщи. Там се провеждат семинари, курсове по математика, а всяка година, фондацията организира и конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Шестимата най-добри сред тях получават покана за една година за подготвителен курс в лицея „Луи льо Гранд“, за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.

Заедно с американската фондация Schools Online от Калифорния, той и неговият син Ален са оборудвали 30 гимназии в България с компютърни лаборатории.

Проф. Минко Балкански е създател и на Националния институт за образование в с. Оряховица, както и на лятна академия по цигулка в родното си село, в която преподават френски педагози.

Казва, че връзката с мястото, на което израснал и на което живеят неговите роднини, е изключително. И въпреки, че не е говорил на български цели 55 години, майчиният му език е съхранен напълно. Разказва, че любознателността му тръгва от детски вестник, издаван по онова време.

„На последната страница имаше „Как да го направим?“ Мисля, че това ме доведе до това, което съм, защото още от първия вестник си спомням, един електрически звънец за външна врата. Тогава като го направих, в селото голяма сензация беше“, спомня си големият физик.

На 10-годишна възраст от плат, две туби и лупи създава телескоп.

„Това за едно дете е вълнуващо. Хората като минават през двора и се чудят това хлапе какво гледа нагоре и сигурно това ми е дало кураж и други неща да правя“, каза проф. Балкански.

Наскоро той издаде и нова книга – „Взор“, с писма - кореспонденция между него и баща му. Писани са, когато е напуснал България.

„Баща ми пишеше много хубави писма. Писмата на баща ми са наистина ценни. Аз продължавам да пиша писма на хартия, въпреки всички други лесни възможности. Когато има някакъв специален случай, аз вземам хубава хартия и пиша“, допълва физикът и завършва:

„Всеки човек има една голяма градина, която е неговият пълен егоизъм. Моето пожелание е в тази градина да се отдели малко кътче за алтруизъм”, казва проф. Минко Балкански.

Подробности за живота на видния учен, можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с проф. Минко Балкански.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34