Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конни преходи и безкрайни хоризонти. Разказите на Габриела Терзиева

7
Габриела Терзиева
Снимка: личен архив

Габриела Терзиева вече ни е позната от предния сезон на "Младите легенди". Новите ѝ истории са обект на благородна завист:

Въпреки крехкия си външен вид Габриела е едно от най-смелите момичета, които сме срещали. Приключенията ѝ в повечето случаи са свързани с опознаване на номадския начин на живот, съжителство с диви животни, спане под открито небе в пустиня, а неин транспорт винаги са конете. Този път Габи ни разведе из Монголия и Кения, където това лято тя посети два конни прехода.

конен преход в Монголия

"Първият преход през Монголия бе много вълнуващ. Бяхме в група от 4 момичета, изключително смели и издръжливи. През нощта градусите стигаха около 2-3  и не беше възможно да спим на палатки.", разказва Габриела. Заради климатичните промени се налага групата от смели дами да промени начина си на престой. От палатките те започват да обикалят по различни юрти с надежда да бъдат приютени от номадските семейства. Благодарение на добротата и чистота у монголците, момичетата веднага намират къде да нощуват. 

"По този начин успяхме да се потопим още повече в техния начин на живот, върнахме се стотици години назад.", споделя ни Габи. 

Част от приключенията, с които се срещат в Монголия, освен нетипичното студено време за този период, е голямата двучасова градушка. Всеки ден конната езда е продължавала по 30-40 км в тръс и галоп, а монголските коне са полудиви и трябва да се нагодиш към тяхната природа. 

"Изграждаш връзка с коня и я оценяваш, не я взимаш за даденост. Там трябва да си заслужиш гушкането.", разказва Габриела. 

"Няма да забравя смеха на хората. Каквото и да се случва, го взимат на шега, не издържат 20 секунди без да се засмеят.", споделя ни тя относно монголците. 

конен преход в Монголия

В Кения Габриела отива отново с група, но този път организаторката не е тя. Запознава се с нови хора и се посвещава на живота в саваната. Докато язди е наясно, че винаги трябва да бъде нащрек, защото се оказва, че слоновете са едни от най-опасните жители там. Естествено това не я спира да изследва дивата природа и да препуска със своя кон. В Кения Габи преминава през река пълна с крокодили и хипопотами и всичко това я кара да оцени спокойствието на лъвовете. По ирония на съдбата царят на джунглата се оказва най-безпроблемен. 

Още за преживените истории в Монголия и Кения и конните преходи на Габриела Терзиева може да чуете в разговора на Елена Пъневска. 

конен преход в Кения

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00