Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Принтиране на жива тъкан

Снимка: iStock

Кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало надникнаха в лабораторията на факултета по микротехнологии при Телавивския университет, ръководена от проф. Тал Двир, където има пробив в принтирането на тъкани.

"Обличат ни в дрехи подобни на скафандри. В лабораторията има няколко помещения, като светая светих е това с принтера( може би има и и още принтери). Наш водач е ст.н.с. дбн Асаф Шапира, ръководител на лабораторията. А обектът на наблюдение е един мишок, който освен собственото си сърце има още едно-външно, а специална апаратура определя как точно то пулсира и колко течност изхвърля":

"Лабораторията съществува от 2011 г. и се занимаваме с триизмерно принтиране на тъкани. Най-напред започнахме с коремна тъкан, която е равна, но вече се насочваме към по-обемни органи, които съдържат и кръвоносни съдове. 3 годишен е пътя ни до отпечатване на орган приличащ на човешко сърце, който включва клетки и извънклетъчни вещества. Отпечатването става от колаген, премесен с мускулни и кръвни клетки. Все още сме в опитен период. Мисля, че сме по-напред от подобни лаборатории, каквито има в цял свят, но все още не сме достигнали до ниво изцяло да сменим с отпечатано сърцето, дори на опитните животни. В момента следим какво е състоянието на създадения от нас орган, ако действа паралелно със съществуващо сърце при животни. 

За разлика от други лаборатории по света се насочваме да отпечатаме възможно най-сложни органи, каквото е сърцето, въпреки че резултатите идват по-бавно и се изискват повече изпитания и изследвания. Отличаваме се и с това ,че работим на базата на материали и вещества взети от самия пациент. Това прави изследванията по-скъпи и конкурентите ни го избягват.

Докато се правят опитните с животни, отпечатахме и модел на човешко сърце. Казвам, че е модел, защото е с 2 см по-късо от обикновеното сърце на възрастен човек. Важното за сега е създаване на компютърния алгоритъм. Отпечатването отне 4 часа. В нашата лаборатория работим и за отпечатване и на най-различни други органи. Например ретина на окото, тъкани на червата, на костен мозък, в което са най големите ни успехи." 


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24