Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вертикални градини от зеленчуци, ягоди и подправки на фасадите в Израел

Снимка: Феня и Искра Декало

В Китай изобретиха техника, с помощта на която, външните стени на небостъргачите да бъдат вертикални цветни градини. Компютърна техника, в съчетание с роботи, се грижи за успоредната стена - тази на небостъргача. В нея има отвори, в които са поставени пръст и коренчета от цветята. Датчици се грижат растенията да получават капково вода и хранителни вещества, а ландшафтни специалисти проектират истински килими от цветя които „висят“. Идеята не е нова, но е факт на повече места в света.

Израелците, обаче са доста по-практични. Техните вертикални градини не са от цветя, а от зеленчуци, ягоди и подправки. Стените са по-скоро вид вертикални парници, в които в непосредствена близост до супермаркети на десетина места в страната, се отглежда, събира реколтата и веднага се продава на щандовете.

Разглеждаме през стъклена преграда. В тези странни парници влиза само един работник и той е в защитно облекло и с маска, сякаш е в операционна в болница. Така растенията се препразват от зарази. В тези вертикални парници е забранено използването на каквито и да било пестициди. Продукцията е екологична. Работи се по създаване на робот, който да прибира реколтата. В самия магазин има щанд за зеленчуците и подправките, но когато и да влезем - все е празен. Реколтата, все още не е толкова много, а и свършва за по-малко от половин час. Продава се на същите цени както и останалите зеленчуци, а е откъсната преди броени минути и е много по-чиста. За парника разказва един от неговите агрономи Гелад Малек:

През последните 3 години използваме „зелените стени“ не само за красота, а и за „градско“ селско стопанство. Най-голям успех имат вертикалните контейнери около големи супермаркети. Първоначално измислихме тези своеобразни оранжерии за да спестим от транспортните разходи, но търсенето се оказа огромно. Клиентите могат да наблюдават през стъклата как се отглежда зарзавата им и да се убедят, че всичко е екологично и чисто. Да не говорим, че е съвършено прясно. В няколко направления са новите ни разработки. Все още зелените ни стени са ниски. Искаме да са два и повече контейнера един върху друг. Нашите инженери работят и върху робот за бране на продукцията, така че да не се налага да ангажираме и този единствен работник. И третото направление е за разширяване на местата, където поставяме нашите парници. От тях сеинтересуват хотели, скъпи ресторанти и дори няколко билкови аптеки, които искат да продават току-що откъснати лечебни растения“, казва Гелад Малек и допълва:

„В нашите съоръжения има много електроника - датчици проверяващи не само влажността, необходимостта от хранителни вещества, но с камера следим за търговския вид на растенията. Ако изглеждат малко жълти, може да увеличим светлината или да проверим какъв е проблема. Слънчеви панели осигуряват електроенергията. Използваме само по 5% от торовете и водата, необходими за отглеждане на същите насаждения на полето. Земята, на която е разположена плантацията, е почти 100 пъти по-малко, а пестицидите са 0 процента. Но всички данни постъпват в паметта на изкуствен интелект и той взема решенията.

Имаме много запитвания за подобни парници и от частни лица. За да се ползва такова съоръжение не се изискват познания по селско стопанство, така че и възрастни хора, живели през целия си живот в град, могат да го обслужват. Най-често за нашите контейнери питат програмисти и домакини. Въпросите им са каква селскостопанска техника трябва да имат за да обработват растенията. Отговорът е – никаква. Роботът сам ще извършва всичко.

Не е необходимо и често да се сменят растенията. От един корен получаваме по няколко реколти. А постоянната температура и регулираното осветлението в парника, го прави независим от сезоните“ разказа Гелад Малек.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24