Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радомира Михова и Ефтим Чакъров – за музиката и силата на гласа

Снимка: Радио София

Радомира Михова и Ефтим Чакъров са част от културната организация „Студио РЕ“. И двамата са добре познати - тя е журналист и създател на лаборатория „Успешния глас“, а той композитор, носител на много награди, включително за детски песни. В предаването „Радиокафе“ те споделиха какво ще допринесе въвеждането на музикални квоти и колко е важно да използваме гласи си правилно.

Квотите в музиката не смятам, че ще решат проблема, заради който се налагат, каза Ефтим Чакъров.

„Смятам, че все пак е стъпка в правилната посока, макар не всички да са съгласни, защото по една или друга причина, това е повод музикалният редактор да посегне към дискове, които досега не са звучали. Колко от тази музика, т. нар. задължителна, ще си струва усилието и ще бъде наистина принос за комфорта на слушателите? Най-малкото ще бъдат пускани заглавия и изпълнители, които досега не са звучали. Може би, това е единственият плюс, който виждам“, обясни Чакъров.

По думите му, в Румъния казусът е решен като всички правила се следва много стриктно.

„Таксата за издаване на компакт диск е много висока. Изпълнения пред общини, площади и мегдани се следват много стриктно. Тези отчисления водят до такава причинно-следствена връзка, че авторите получават в такъв обем възнаграждения за своите усилия, че правят все повече и все по-качествена музика“, добави Ефтим Чакъров.

Радомира Михова работи основно с гласа на човека. Внушенията, които могат да се направят с него, са основната сила на журналистката.

„Все по-популярна става темата за гласа и за говоренето. Гласът, да кажем, че е метафора на това, което ние имаме като природна даденост, можем да го развиваме, да изчистваме недостатъците. Все повече хора към се обръщат, които искат да изчистят диалектните форми. Работя и с деца, с група психолози правим методика за преодоляване на запъването. Спектърът е много голям, от малки до големи, известни, по-неизвестни, политици. При всички личи това желание личностно да израснат през гласа, начина на говорене и как ти ще можеш да убедиш събеседника си, да си успешен в комуникацията. Това се изгражда“, каза Радомира Михова.

По думите й, е много важно как говорят политиците, тъй като когато те задават не добър тон в говоренето си, влияят на формирането и на нашата реч.

„В Исландия това са го решили като още от малки поставят децата в много интересна игрова ситуация. В детската градина, всяка седмица имат дежурен синоптик, защото времето е тема номер 1 в Исландия. Всяка седмица едно дете подготвя прогнозата за времето, а останалите го слушат, одобряват, съпричастни са и го подкрепят в тази публична изява. Там от малки децата се формират в една група за съпричастност и подкрепа. Това на нас много ни липсва – уважението, търпимостта, разбирането и добрият тон. Те категорично са нарушени“, добави Михова.

По думите й, именно поведението към другите, през гласа и уважителния тон, са изключително важни за обществото ни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Махнаха дънери от дигите на р. Мътивир, клони и боклуци остават във водата

След сигнал от WWF за изсичане на дървесна растителност около река Мътивир в района на Ихтиман, отговорът, който са получили от Министерството на земеделието е, че сечта е според закона, извършва се след издадено разрешение. Осигурява се проводимост на реките според нормите. Това обясни пред Радио София Костадин Вълчев от WWF . Той..

публикувано на 06.12.22 в 18:15

Любовта към столицата в изложбата на Драган Немцов "София с две лица“

До 11 декември, в галерия "София" на Столичната библиотека може да бъде видяна изложбата на художника Драган Немцов „София с две лица“  . Експозицията е с 16 живописни платна, изобразяващи столицата чрез фантазията на автора. Куратор на изложбата е Евгения Атанасова . „Показва един много фантасмагоричен свят , едновременно с реалния..

публикувано на 06.12.22 в 17:48

Във филма „Свобода на ръба“ - спорта и музиката като алтернатива на зависимостите

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 04 декември 2022 Спортните събития от изминалата седмица с акценти в предаването от 4 декември..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Здравата почва дава здраве чрез храната, която ражда

Известно е, че над половината от обработваемите почви в световен мащаб вече са деградирали, липсата на органично съдържание в тях ги превръща в пясък и вòди до редица негативни последици като недостиг на храна и вода, конфликти и миграция. В Добруджа - житницата на България, вече има площи с толкова силно ерозирала почва, че реколтата е..

публикувано на 06.12.22 в 16:56
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Без политически опит проф. Габровски може да управлява само като марионетка

Проф. Николай Габровски няма никакъв политически опит и не би могъл да управлява ефективно, освен ако не е марионетка на Борисов. Неговата кандидатура може да е "кух" избор на ГЕРБ или просто от партията искат да покажат на политическите си опоненти, че на тяхната скамейка с достойни хора е дълга. Това коментира в ефира на Радио София Явор..

публикувано на 06.12.22 в 15:47

Дискутират проблемите на децата-бежанци на правен форум

На 8 декември, от 9.30 часа, в зала 224 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои правно-дискусионния форум „LEX TALKS 2022: ДЕЦАТА И ВОЙНАТА“ . Целта е да се проведе дискусионен форум, насочен към цялото общество, каза в предаването „Радиокафе“ юристът Георги Еленков от Националната мрежа за децата...

публикувано на 06.12.22 в 15:27

Белослава - 22 години музика с любов

Тази вечер, от 20.00 часа, в зала „България“, Белослава ще закрие турнето си, което стартира в началото на ноември. През последния месец тя изнесе концерти в едни от най-големите български градове, на най-големите оперни и театрални сцени, с които отбеляза 22 години от професионалния си път. „Не съм искала да е 22. В пандемията, когато бяха..

публикувано на 06.12.22 в 14:24