Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кохезионни политики в кризисни времена

| обновено на 11.10.22 в 10:18
Снимка: Лили Големинова

В Брюксел започна 20-ото издание на най-големият европейски форум в сферата на регионалната политика – Европейската седмица на градовете и регионите. 15000 участници (в хибриден формат – наживо и онлайн), 300 различни сесии, 1000 говорители. Събитието беше открито съвместно от еврокомисар Елиза Ферейра и председателя на Европейския комитет на регионите Васко Алвес Кордейро.

В препълнената зала за пресконференции на ЕК, Елиза Ферейра описа кохезионната политика като лепилото, което сплотява Европа (нека не забравяме, че средствата по политиките за сближаване съставляват една трета от бюджета на ЕС) и че в някои региони проектите, реализирани с тези средства, са единствените европейски знаци там. Васко Алвес Кордейро подчерта важността от участието на местните и локалните власти в процеса на взимане на решения, което се вижда от публикувания в деня на откриването на форума Годишен доклад за състоянието на градовете и регионите.


Според 83 % от анкетираните именно кохезионната политика носи най-голяма добавена стойност с проектите си, въпреки че през последните три години кохезионните средства да е трябвало да бъдат преразпределяни за справяне с форсмажорни ситуации (пандемия, война), вместо изцяло да изпълняват своята функция – а именно, да стопяват разликата между регионите в Европа. Според еврокомисар Ферейра в следващия период кохезионните средства ще бъдат ключови в подкрепата на МСП и уязвимите домакинства, както и за намаляването на енергийната зависимост на национално ниво и развитието на възобновяеми източници на енергия.

Ето някои важни цифри – с помощта на средствата от кохезионната политика, държавите от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004 (вкл. България) са увеличили своя БВП и от 59% от средния за ЕС, през 2019 брутният вътрешен продукт на глава от населението вече е на ниво 77 % от средния за евросъюза. Очаква се, че през 2023 най-слабо развитите региони ще увеличат своя БВП с още 5 процента. През последните 10 години 109 региона са подобрили своето благосъстояние, а 129  - са го влошили.


И ако най-слабо развитите региони от Източна Европа, макар и много бавно, започват да скъсяват дистанцията, някои от изоставащите региони в Южна Европа, се отдалечават от средните за Европа стойности. През 2019 година 91 милиона европейци са били в риск от бедност и социално изключване, поравно разпределени между градските и селските региони. Добрата новина е, че всяко евро, похарчено по кохезионни проекти, генерира добавена стойност от 2.7. Но неравенствата в Европа продължават и затова политиките в тази сфера са все така важни и актуални.

Още малко за разпределението на средствата – в рамките на ReactEUдържавите-членки са програмирали 45.2 милиарда евро за възстановяване и справяне с последствията от пандемията; по създадената специално програма CARE са разпределени 10 милиарда евро за посрещане на бежанците от Украйна, като са планирани още 300 милиона от кохезионния фонд за техните нужди; 27. 5 милиарда за изразходвани за ключови енергийни и свързани с енергетиката инфраструктурни проекти; 19.2 милиарда – за енергийна ефективност, от които 15 милиарда  - за санирането на сгради.


Първият ден от Седмицата на градовете и регионите продължи със сесия на Комитета на регионите (където кметът на Габрово Таня Христова наскоро бе избрана за председател на едната от двете водещи комисии) и с официална среща на президента на комитета Васко Алвес Кордейро с председателя на ЕП Роберта Мецола, а във вторник предстои детайлното представяне на споменатия доклад и разбивка по държави, с акцент върху мащабната анкета с местни и локални политици от различни партии из цяла Европа относно най-важните сфери, в които да се разпределят кохезионните фондове.

По публикацията работи: Лили Големинова и Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00