Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банята в Банкя получи Големия приз от Българските архитектурни награди

Снимка: sofia.bg

Наскоро откритата реставрирана минерална баня в Банкя получи Голямата награда в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе на 11 октомври. Наградените в конкурса по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”, уточняват от Столичната община.

Сградата на реставрираната и обновена баня получи отличие за опазване на културно-историческото наследство.

Призът бе връчен на проектантския екип от главния архитект на София Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров.

Банята е изградена между 1907 и 1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век.

Проектирана е от мюнхенския архитект и професор Карл Хохедер, а ръководител на строежа е арх. Нено Нешев. За периода на своето създаване е била най-модерната балнеолечебна сграда в България и една от забележителните бани в Европа, благодарение на високото качество на изпълнението, предлаганите процедури и удобства, естетико-художествените качества.

Реставрацията на сградата започна през 2018 г. Водещо при изпълнението на проекта е стремежът за съхранение на оригиналната функция – балнеолечебната, както и на автентичността – на оригиналния облик на сградата, на използваните материали и сградни елементи, разкриващи красотата на цялата сграда.


Снимка: БГНЕС
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52