Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната като изкуство

Снимка: Феня и Искра Декало

В цял свят, сред най-гледаните телевизионни предавания са кулинарните. Има и безброй сайтове, в които „на живо“ показват приготвянето на храна, дават се препоръки, разказва се за тънкостите в готварството. Това не пречи милиони хора да предпочитат да хапнат от луксозни ресторанти и кафенета до капанчета, от всякакъв вид по света. За ресторантите със звезди на Мишлен, маса се поръчва с месеци напред, а цените не подлежат на обсъждане.

На фестивала за ангажирано кино в Хайфа, от десетина години има специален раздел „Кулинария“. В него се показват както игрални комедии, свързани с ресторанти, готвачи, страсти около оценяването им, така и документални филми за най-големите майстори по света. Една от особеностите е, че поне един от героите присъства на прожекцията на филм за своето заведение и след това се среща с публиката в прекрасната градина на фестивала. На такава среща присъстваха кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало.

С публиката, босненецът Любомир Станишич, който има заведение със звезда Мишлен в Лисабон, разговаряше на английски, но когато разбра, че сме от БНР, веднага премина на някаква странна смесица между сръбски и хърватски, понятна за всеки славянин-жител на Балканите.

„Позволих си да отделя време да дойда да представя нашия филм. Преди това го показаха на документален кинофестивал в Румъния. Жена ми Моника е режисьор и оператор на филма. Снима го цели 10 години. Това е история откакто съм се родил до сега - 40 годишен мъж съм. Това е историята как едно момче от село Ратово на Балканите, заради войната в Югославия, избяга на чуждо място без един динар в джоба си, да се бори с живота и щастието си. Съпругата ми искаше да покаже как човек от балканско село може да стане успешен и на Запад. До звездата Мишлен стигнах с много работа. В Лисабон правя чудна храна, която има и нещо малко славянско, което се харесва“ разказа Любомир Станишич.

Наистина, предлаганото за почерпка на гостите на срещата с мастър-шефа, не бе негово творение. То бе приготвено в точно противоположната концепция за готвене - за употреба на изостаналите продукти от пазарите. Вечер, евтино се купуват поувехнали зеленчуци и плодове и те стават основа за забъркване на манджите в куп бохемски заведения около пазара „Талпойот“ в Хайфа. Там цените са народни, а веселието - до зори. Предизвикателство бе да предложиш на претенциозната фестивална публика пълнен лук по вегенски, кюфтета от патладжан, простосмъртна зеленчукова супа в картонена чашка или сладолед от пасирани, замразени пресни плодове. Участниците в срещата вкусваха от всичко, докато разменяха помежду си впечатления от посещения на ресторанти със звезди Мишлен по света. Има такова направление на израелския туризъм - гурме-турове. Избрахме с кого да поговорим, след като чухме да сравнява ресторанти от Европа, Африка и Азия със заветните звезди на ... производителя на автомобилни гуми. Не е тайна, че основният бизнес на Мишлен е в автомобилостроенето, а оценяването на заведения за хранене, от хоби се е превърнало в доходен бизнес. Нашата събеседничка е социалната работничка от Хайфа Тал Коен.

„Предстои ми през ноември пътуване в Лисабон. Разбира се, места за заведението на Любчо няма за почти година напред, но успях да измоля лично от него маса за един час в ранния следобед на втория ден от пребиваването ми, за да опитам нещо от специалитетите му.

Посетила съм 11 ресторанта със звездата на Мишлен.

Обичам добрата храна и изкуството. Посещавам и галерии и концерти, опери. Храната е част от световната култура. Самата аз добре готвя и семейството ми е присъдило своя „Мишлен“.

Има световен справочник за заведенията със звездата. По-интересен ми е този - за ресторантите, номинирани, но по една или друга причина не получили нужното признание. Храната в тях е два, че и три пъти по-евтина, а също толкова вкусна и добре поднесена. Има и други справочници - неизготвяни от кулинарни критици, а от местни или чужди любители на вкусната храна. Те са особени разпространени в Китай, където по стечение на обстоятелства и работата си, живях известно време. Китайските готвачи правят всичко, за да попаднат в тези справочници.

Тези народни справочници са ми помогнали да посетя места, с което се гордея. Например в Берлин бях в ресторанта на израелеца Бен Моше, буквално месец преди да му присадят звездата Мишлен. Радвам се, че почти едновременно с кулинарите критици го открихме. Яла съм в такива звездни заведения в Севилия, в Гранада и сега на път за Амстердам ще се отбия през Португалия, за да опитам храната на Любчо. Мишленовите ресторанти в Северна Африка са значително по-евтини, а храната - също толкова вкусна. Сигурно мислите, че съм някаква свръх богата глезла. Заплатата ми не е висока за израелските стандарти и събирам пари за пътешествията си и посещения на ресторанти. Не е евтино хоби! Като социален работник, ме интересуват хората, техните взаимоотношения, обществото като цяло. Посещавам не само скъпи ресторанти, а и хапвам на пазара, в заведения препоръчани от местните хора. Интересува ме как се изменя начина на хранене там където емиграцията е голяма и пристигналите носят своите традиции. Знам, че има израелци, които навсякъде по света търсят позната храна. Напротив, аз търся в местна храна, елементи отразили душевността на тамошните хора. Мисля, че по китайската кухня може да се изучи бита на обикновените хора и аристокрацията. От аристократичните храни съм яла син омар. Вкусът му е различен от обикновения, но е и е много по-скъп. В Китай, колегите ми узнаха за хобито ми. Поканиха ме да вкуся каша от слюнката на лястовиците, с която те слепват гнездата си. Не бих могла да платя такова блюдо. Подарък ми беше. Не мога да го забравя, не ми стигат думите да го опиша. Специалитетът е открит случайно. Китайски войници били в обкръжение в някакъв остров. Провизиите им свършили. За да не умрат от глад опитали гнездата на лястовиците. Вкусът е божествен. В изисканите ресторанти очистват гнездата от всички клечки и поднасят само слепващия материал. Може да очарова и човек с най-изискан вкус“ допълва Тал Коен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45