Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Генов:

Четейки "Звездни дневници", можем да си обясним ситуацията сега

Диагностичната функция на фантастиката е причина тя да бъде толкова актуална и необходима днес, коментира литературният изследовател от проект "Фантастика и бъдеще"

Снимка: ИК Колибри

100 години след рождението на Станислав Лем, издателство “Колибри” заедно с Полския институт в София представя новото нецензурирано издание на сатиричните разкази “Звездни дневници”, заедно с „Из спомените на Ийон Тихи“. 

Премиерата на книгата ще бъде тази вечер – 27 октомври, в Полския културен институт с участието на Силвия Борисова, преводач на книгата и Николай Генов от проект "Фантастика и бъдеще".

"В “Звездни дневници” виждаме пътя на един изследовател, който ни разказва удивителни истории за далечни галактики, но тук водещото не е откривателството, по-скоро имаме една диагноза на социалния ред", споделя Николай Генов в интервю пред Елисавета Белеганска. 

От разговора става ясно, че в новото издание липсва разказ от книгата, който никога досега не е бил превеждан от полски на български и на английски език. Същата съдба споделят и други негови книги, а защо това е така, ще научим от преводачите по време на представянето на книгата, обещава Генов (▼).

"Лем е както автор на теоретични текстове, така и писател - една много добра комбинация, която му позволява да развива сериозна теория, и в същото време да я проследява в художествената литература", коментира още Генов. 

По думите му, това издание се налага много успешно, заради една много любопитна тенденция в литературата напоследък. Научната фантастика сякаш иззема някои от важните теми - това отбелязва и световноизвестната авторка, носител на Нобелова награда Олга Токарчук, по време на посещението си в България по-рано тази година на първото издание на „Литературни срещи“. 

"Това ново издание е продиктувано от един такъв възобновен интерес към научната фантастика. Тя никога не е преставала да бъде релевантна, никога не е изчезвала, но в последните години забелязваме много силен интерес отново към някои от темите", допълва Генов. И подчертава, че диагностичната функция на фантастиката е една допълнителна причина тя да бъде толкова актуална и толкова необходима.

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35