Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационната война

Качественият журналист е маркетолог

Снимка: Unsplash
Снимка: Фотограф: Nijwam Swargiary



"Ние сме в информационна война! Информацията се използва като оръжие - това е вирус!" 

Мая-Анейс Ятаген - журналист, документалист и преподавател - гостува в България като лектор в курс за проверка на факти и борба с "епидемията" от фалшиви новини /проект „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF./.

 "Тежка диагноза", която е реалност навсякъде, а не само в нашата част на света.

Основната ѝ препоръка е да бъдем скептични - не само журналистите, а всеки един от нас.

"Ако информацията, която сте намерили е във Facebook, то със сигурност бъдете предпазливи - проследете внимателно източника на снимката, видеото или публикацията."

Мая отбеляза, че не само българските медии страдат от лиспа на доверие. Грешни решения на френските медии са им коствали голяма част от достоверността.

За нея модерната журналистика е допуснала три основни грешки:
  • 24-часовите новинарски канали
  • Грешният подход към подбор на "експерти"
  • Изграждане на илюзия за фалшиво равенство при представяне на повече гледни точки. 

Тежките смени, ниските заплати и целеполагането също са фактор за липсата на качество. 
Младите репортери на терен са прекалено неопитни и често се страхуват да не сбъркат, ако зададат "грешните" въпроси на някой политик. Те искат да свършат работата и нямат ясно поставенa цел:

Често показвам на студентите си любим цитат, който намерих в страницата на „Университетски хумор“, а не в учебник за журналистика, което е най-тъжното.
Цитатът: „Ако някой каже, че навън вали, а друг твърди, че е слънчево. То твоята работа е просто да погледнеш през прозореца и да разбереш истината.
Интервюто с Мая-Анейс Ятаген, чуйте в звукоия файл.

Английската версия ще откриете тук:


Цялото предаване от четвъртък вечер, може да чуете тук:


По публикацията работи: Димитър Ганев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03
Първоначално дори актьори от Народния театър са отказвали да се резилят, снимайки се във филми

"Кино екстремисти" - филмов поклон към пионерите на българското кино

"Кино екстремисти" е документален филм за българските кино пионери, за онези, които проправят „трънливия път“ на българския филм. Всеки от тях има изключително интересна съдба. В този разказ авторите застъпват донякъде биографиите им, но най-вече разкриват тяхната неуморна работа и несломимо желание да правят кино, трудностите, вълнението.....

публикувано на 18.04.24 в 14:55

До 30 април изпращайте детски литературни творби за конкурса на БНР

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио (БНР) до края на април продължава да приема творби, написани от деца, за 41-вото издание на  авторитетния конкурс "Искри" . "Около 3 месеца вече събираме приказки, гатанки, стихотворения, дори есета , написани от деца – отбеляза пред БНР-Радио София Ани Маринова от програмата..

публикувано на 18.04.24 в 14:31

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология. Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво. „Когато..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите. Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие. "Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с..

публикувано на 18.04.24 в 12:31