Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Няма риск да предозираме водата

Д-р Йорданка Господинова
Снимка: архив БНР

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България:

"Обядът ми днес е салата - умерено подправена и пилешко филе. Винаги алкохолът трябва да се приема с вода, при концентрата - 1:3. Приемът на вода да е не по-малко от 2-2,5 л/ден. Обичам да цитирам Петър Дънов - "защо не плиснеш 2-3 чаши вода на обмяната си". Няма риск да предозираме водата.

Да се храним осъзнато - трудно е в началото. Забравяме за себе си, за собственото си тяло. Имаме грешния подход - "то си е мое". То ни е партньор, то ни запазва живи. Ако сме некоректни с него, не трябва да очакваме коректното му отношение към нас. Тялото се презапасява - стреми се да ни запази живи, прави го с мазнина.

През есенно-зимния сезон съществува риск от дехидратация. Търсят се "комфортни" храни, но те са вредни, задейства се цикъл на неконтролируемо емоционално хранене. Съветът ми е да се възползваме от палитрата вкусове. Хрянът надминава лимона, кивито е витаминозна бомба. Гроздето осигурява антиоксиданти. Можем да измислим безброй комбинации. Не бива да забравяме приема на белтъчини.

Една добра салата е зеле, моркови, червено цвекло. Трябва да подхождаме внимателно към консервираните храни с много захар, сол и консерванти. Домашните крият риск от ботулинов токсин. До 3 годишна възраст съветвам да се избягват домашните консерви.

Грамаж на храна е относително казано. Важно е съотношението на макронутриентите. Въглехидрати 55%, протеини 15%, мазнини 30%. Здравословното гладуване не помага, то ще е с риск за здравето. Затлъстяването не е козметичен проблем, свръхтеглото води до диабет тип 2.

Дълго живеех със заблудата, че съм още високото и стройно момиче на 19 години. Отне ми доста време да видя очевидното, че развивам метаболитен синдром. Минах през период на лека обида, натоварваме се с чувство на вина. Диетите не трябва да са наказание. Първата ми цел бе поддържане на лек хипокалориен режим. Осъзнах, че съзнанието ми е най-голям враг. Не исках бързо отслабване.

Намаляването на слънчевата светлина води до намаляване на серотонина. Затова е хубаво да използваме ябълки, тиква, зеле, праз - нека пресните плодове да имат превес. Дюлята освен емоциална окраска, е перфектен плод, има по-малко от 100 калории на 100 гр. Райската ябълка съдържа малки количества манган, много е полезен за метаболизма. Гроздето е добър вариант за закуска с малко сирене. Рискът на киселото зеле е изключителното съдържание на сол. 

Няма глупави въпроси, като търсиш промяна в своето здраве. Има начини да се работи и да се релаксира. Любовта е навсякъде, стига да можем да я открием и да я даваме, преди да я получаваме. Нека промяната към здравословния начин на живот бъде част от пътя към щастието."




По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски също ще атакува в съда двойното поскъпване на паркирането в София

Лидерът на ДПС и ПГ на "ДПС-Ново начало" Делян Пеевски заявява в писмо до медиите, че "Ще атакуваме в Съда двойното поскъпване на паркирането в София!". "Действията на кмета Васил Терзиев и Общинския съвет са арогантна демонстрация срещу хората в София", подчертава Пеевски. По-рано от гражданската платформа " Изправи се.БГ" съобщиха, че ще внесат в..

публикувано на 24.11.25 в 11:42
Георги Тодоров / Колаж: БНР-София

Задълбочава ли се кризата с боклука в "Люлин"?

“Нямам нито правомощията, нито капацитета, нито ресурса да се справям с такава криза", коментира задълбочаващата се криза с боклука кметът на район “Люлин“ Георги Тодоров, като допълни, че районната администрация прави всичко, което е по силите ѝ, за да се справи с проблема. Той посочи, че по молба на Столичната община, районното дружество за..

публикувано на 24.11.25 в 10:44

"Изправи се.БГ" с жалба срещу поскъпването на зоните за паркиране в София

Представители на гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще внесат в Административния съд София-град жалба, подписана от десетки граждани, срещу решението на Столичния общински съвет за двойно поскъпване на паркирането в синя и зелена зона.  Жалбата и подписката са насочени и срещу разширяването на зоните за паркиране. В различни квартали..

публикувано на 24.11.25 в 10:05

Проблемите с боклука в столичния квартал "Люлин" продължават

Проблемите с боклука в столичния квартал "Люлин" продължават. Слушатели сигнализират за частично извозване на боклуците и то на по-големи интервали от време. Това води до ново струпване на много отпадъци и замърсяване в района. "След няколко дни стават два месеца от началото на кризата с боклука в “Люлин” и за съжаление, нищо добро не се е случило -..

публикувано на 24.11.25 в 09:52

София ще бъде подложена на кулинарен одит от Michelin Guid

След проведени ср ещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. София бе представена..

публикувано на 24.11.25 в 07:35

Времето ще бъде слънчево, но студено

През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...

публикувано на 24.11.25 в 06:15
Дженк и Антонио (вдясно) в Дъблин

Тиха, слънчева, добре разказана история

За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..

публикувано на 23.11.25 в 11:00