Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 ноември

Денят на жената предприемач ще бъде отбелязан за 4-и пореден път

Снимка: selenabulgaria.com

"Денят на жената предприемач 2022" е специално посветен на жената в различните ѝ роли, която вдъхновява както жени, така и мъже. Празникът е насочен не само към дамите, ориентирани към предприемаческа дейност. Основната цел на събитието е да се покаже комплексната роля, която жените изпълняват в ежедневието си. От отглеждането и възпитанието на децата, през изпълнение на всички домакински задължения, поддържането на красива визия и участието в различни бизнес начинания, дамите са основен катализатор на съвременното общество. Поради тази причина е важно жените, притежаващи необходимия нюх, знания и компетенции да развиват предприемачеството си в България, без да напускат страната. В подкрепа на това, по време на събитието ще се проведе дискусия на тема: "Как да развивам успешно бизнеса си в България и как да разширя дейността си в международен план?". В този панел участие ще вземат и различни международни организации, които през призмата на опита ще мотивират жените да развиват предприемаческата си дейност в други държави, без да излизат от пределите на България.

Организацията е създадена преди 15 години в подкрепа на жени предприемачи, лидери, мотиватори и експерти в своята област. Членуващите дами в нея са от всякакви бизнес области и имат различен професионален път, а целият управителен съвет е съставен само от дами с дългогодишен предприемачески опит в разнообразни сфери на развитие, за да управляват ефективно Асоциацията. "Селена" е първата по рода си асоциация в България, която подкрепя жените в бизнеса. Основните цели на организацията са свързани с подпомагане на женската предприемаческа дейност. Данните на НСИ сочат, че през последните години делът на бизнес дамите в България се увеличава, като над 30% от предприемачите у нас са от нежния пол. Това е и причината за 4-ти път "Селена" да организира специално събитие, на което жените, занимаващи се с предприемаческа дейност ще имат възможност да споделят своите знания, да окуражат хората около тях и да им помогнат за тяхното бизнес и личностно развитие. 

Целта на инициативата е жените и младите момичета да получат необходимото насърчение, споделен опит и вдъхновение за своето успешно развитие и да се превърнат в успешни лидери. Повече по темата разказа в "Ритъмът на столицата" Десислава Авджиева - продуктов мениджър на Асоциацията на жените предприемачи в България.
Тя подчерта, че основните различия между мъжете и жените предприемачи са свързани с начина на вземането на решения. "Тоест, мъжът гледа малко по-аналитично, взима решения малко по-бързо, не е обоснован толкова на емоции, колкото на факти". По думите й, жените развиват малко повече емпатия с екипите с които работят.

"Ние можем да започнем някакъв бизнес, без да гледаме какво толкова ще спечелим от него, а печалбата да дойде впоследствие”, отбеляза тя.
За промените в бизнес средата, не само в България, но и в световен мащаб, Авджиева поясни, че повечето бизнес срещи могат да се организират и провеждат онлайн, което дава възможност на дами от различни държави и градове да се включват.
"Заради насищането на много информация, много събития, на много варианти как да случиш нещо ние излъчваме през доста повече канали. Ние се стараем да даваме на нашите членове структурирана информация и също така ги свързваме с различни организации в различни държави, за да могат да развиват дейността си навън, без да напускат страната", допълни тя.

Като феномен, който се забелязва сред жените в България, Авджиева посочи липсата на увереност, как да предприемеш конкретни стъпки за да случиш нещо и как да се случи така нареченото "монетизиране", за до могат дамите да продължат да развиват своя бизнес, а не просто да им бъде хоби.
Относно причините, поради които жените изпитват несигурност да започнат свой бизнес, чуйте подробности от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама задържани за кражбата на коледна елха в Перник

Двама перничани са задържани за кражбата на елхата от подлеза при жп гарата в града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Мъжете са на 34 и 46 години и са познати на полицията и с други криминални прояви. Двамата са установени и задържани от органите на реда след подадения от община Перник сигнал и предоставените записи от..

публикувано на 25.12.23 в 11:51

Очаква се затопляне

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и вечерта ще е значително по-ниско от средното за ноември. До сутринта на места в западните райони от страната ще превали сняг. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, като в планинските райони ще се усили. Днес на места в низините и котловините ще е почти тихо и там ще се образуват мъгли...

публикувано на 28.11.23 в 07:15

Водата ще бъде спряна в части от ж.к. "Бъкстон" и кв. "Бенковски"

На 16 ноември във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по бул. „Александър С. Пушкин“, ж.к. "Бъкстон" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа в района на: ул. „Света Екатерина“, ул. „Голям Братан“, ул. „Вихрен“, ул. „Ген. Александър В. Суворов“ и бул. „Цар Борис III“. При продължителност на..

публикувано на 16.11.23 в 07:27
Весела Данчева  - продуцент и режисьор на анимационно кино

Отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални прожекции в Дома на киното

Най-големият фестивал за анимация за възрастни ще се проведе във френския град Анси. Част от програмата ще можем да гледаме в Дома на киното в София, на 28 октомври. Разговор за смисъла на анимацията с режисьора и продуцент на анимационни филми  Весела Данчева от “ Compote Collective “. Пред Радио София тя сподели някои характеристики и..

публикувано на 20.10.23 в 13:52

Информират за ХИВ и други сексуално преносими инфекции пред Народния театър „Иван Вазов“

Местна кампания, целяща да повиши осведомеността относно превенцията на ХИВ и други сексуално преносими инфекции, ще се проведе днес в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Кампанията се организира от Международната фондация за развитие на Y- PEER (IFYD) съвместно със сдружение "Професионален форум за образованието" (PFO). Повече за..

публикувано на 01.08.23 в 16:18
Георги Господинов и преводачката на английски език Анджела Родел с наградата

Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - "Букър". Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон. Господинов стана първият български писател с тази награда. Преводът на английски език е на Анджела Родел. След връчването на наградата Георги Господинов благодари на..

публикувано на 24.05.23 в 07:10
Елина Желева и Макс Гурвиц

Как да опазим живота и културно-историческото наследство

Поредното издание на “Късното шоу” на Радио София разказва за три успешни инициативи свързани със съхраняването на човешкия живот, паметта и културно-историческото наследство на България. Гости на Даниел Ненчев са Иво Милев, арх. Дора Иванова, Елина Желева и Макс Гурвиц. Слушайте епизода тук: В първата част на предаването Иво Милев..

публикувано на 22.11.22 в 20:05