Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как се промени журналистиката и каква е нейната функция днес

Доц. Жана Попова, Даниел Чипев, доц. Ралица Ковачева и доц. Вяра Ангелова
Снимка: БНР

Как се промени журналистиката? Каква е нейната е функция днес? Как са свързани образованието, журналистиката и начина, по който обществото се информира.
Това е темата в поредното издание на "Късното шоу" на Радио София.
Гости на Даниел Ненчев са специалисти, преподаватели и журналисти от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Слушайте епизода тук:

Специалността "Журналистика" отбеляза 70 години от своето създаване. По този повод в "Късното шоу" гостуват доц. Жана Попова, доц. Вяра Ангелова, доц. Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация и журналистът Даниел Чипев.

Доц. Жана Попова отбелязва, че през последните години специалността много се е променила: „Появиха се нови специалности. Хубавото е, че Факултетът върви винаги заедно с развитието на медиите. В същото време не може да се променя толкова бързо с всяка нова технологична промяна, затова ние държим на съдържанието, което се преподава“.

Гостите се обединиха около мнението, че е важно какво имаш да кажеш и как ще го кажеш. Като проблем очертаха навлизането на технологиите и социалните мрежи, които носят както своите позитиви, така и негативи. Доц. Ралица Ковачева споделя: „Във Факултета, в обществен и глобален план акцентът се пренесе от журналистиката върху медиите и комуникациите. Заради технологичните промени започна да се акцентира върху средството, а не върху съобщението“. Доц. Жана Попова допълва: „Социалните мрежи навлязоха в нашия живот. Чрез тях можеш да кажеш всичко онова, което по принцип не можеш, но въпросът е какво имаш да кажеш“.

Категорични са, че добрата журналистика е тази, която спазва правилата и се основава на точни факти и честни мнения. Даниел Чипев споделя: „Добрите журналисти не са завършили журналистика, но най-добрите са. Това е важно, защото Факултетът задава стандартите. Друг е въпросът как ние сме успели да ги защитим“.

Още за това какво ѝ липсва на журналистиката, как ѝ повлияха бизнес моделите, какво се случва с хибридната война – можете да чуете в плейъра по-горе.


Във втората част на предаването гостуват Александра Алгафари и Велислава Делчева. Те разказват за инициативата Мindscapes, насочена към съвременни психологически проблеми и техните решения чрез групова психотелесна психотерапия и изкуство. Те отбелязват, че трябва да се обръща повече внимание на вътрешния свят, защото всеки е обсебен от някаква тревожност и проблемите трябва да се решават.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леда Тасева - Да обичаш на инат

Адресите на любовта - Леда Тасева

Леда Тасева развежда режисьор с три деца, съдбата ѝ го връща чрез Иван Андонов Актрисата Леда Тасева е останала в спомените на повечето българи като Мод от постановката на Хачо Бояджиев за телевизионния театър „Харолд и Мод“, в която си партнира със Стефан Данаилов. Други пък не могат да я забравят, заради филма „Да обичаш на инат“,..

публикувано на 03.06.23 в 14:00

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58

Всичко е в подхода

На 3 юни (събота) пред Народния театър "Иван Вазов" и в Градската градина ще се проведе " Детски панаир ", посветен на Деня на детето. Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание, което отново е част от Календара на културните събития на София и се организира от фондация "Изиарт". Поканата е от Станка Желева –..

публикувано на 03.06.23 в 09:56

Доброволци редовно раздават топла храна, но формират и общност за подкрепа

Активисти на фондация "Доброволците на Св. Георги" от над 3 години раздават топла храна на нуждаещи се в двора на Александровска болница. Това се случва всеки вторник, петък и неделя. От около година доброволците разполагат и със свое "Камионче за топла храна" , закупено с дарения. „Преди готвехме по домовете, сега вече – в..

публикувано на 02.06.23 в 19:43

Стрелбата с лък е спорт, който развива търпение и спокойствие

Спортната стрелба с лък е един от олимпийските спортове. В Българската федерация по стрелба с лък има близо 20 клуба: в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Разград и др. И все пак спортът не е твърде популярен. " Всяко дете си играе на "стражари и апаши", играе си с лъкове, сглобява си лъкове и стреля, но до..

публикувано на 02.06.23 в 18:26