Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как се промени журналистиката и каква е нейната функция днес

Доц. Жана Попова, Даниел Чипев, доц. Ралица Ковачева и доц. Вяра Ангелова
Снимка: БНР

Как се промени журналистиката? Каква е нейната е функция днес? Как са свързани образованието, журналистиката и начина, по който обществото се информира.
Това е темата в поредното издание на "Късното шоу" на Радио София.
Гости на Даниел Ненчев са специалисти, преподаватели и журналисти от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Слушайте епизода тук:

Специалността "Журналистика" отбеляза 70 години от своето създаване. По този повод в "Късното шоу" гостуват доц. Жана Попова, доц. Вяра Ангелова, доц. Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация и журналистът Даниел Чипев.

Доц. Жана Попова отбелязва, че през последните години специалността много се е променила: „Появиха се нови специалности. Хубавото е, че Факултетът върви винаги заедно с развитието на медиите. В същото време не може да се променя толкова бързо с всяка нова технологична промяна, затова ние държим на съдържанието, което се преподава“.

Гостите се обединиха около мнението, че е важно какво имаш да кажеш и как ще го кажеш. Като проблем очертаха навлизането на технологиите и социалните мрежи, които носят както своите позитиви, така и негативи. Доц. Ралица Ковачева споделя: „Във Факултета, в обществен и глобален план акцентът се пренесе от журналистиката върху медиите и комуникациите. Заради технологичните промени започна да се акцентира върху средството, а не върху съобщението“. Доц. Жана Попова допълва: „Социалните мрежи навлязоха в нашия живот. Чрез тях можеш да кажеш всичко онова, което по принцип не можеш, но въпросът е какво имаш да кажеш“.

Категорични са, че добрата журналистика е тази, която спазва правилата и се основава на точни факти и честни мнения. Даниел Чипев споделя: „Добрите журналисти не са завършили журналистика, но най-добрите са. Това е важно, защото Факултетът задава стандартите. Друг е въпросът как ние сме успели да ги защитим“.

Още за това какво ѝ липсва на журналистиката, как ѝ повлияха бизнес моделите, какво се случва с хибридната война – можете да чуете в плейъра по-горе.


Във втората част на предаването гостуват Александра Алгафари и Велислава Делчева. Те разказват за инициативата Мindscapes, насочена към съвременни психологически проблеми и техните решения чрез групова психотелесна психотерапия и изкуство. Те отбелязват, че трябва да се обръща повече внимание на вътрешния свят, защото всеки е обсебен от някаква тревожност и проблемите трябва да се решават.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.12.2023: ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов“

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Цветелина Цветкова - писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература и Арман Бабикян - експерт по маркетинг и PR, журналист, бивш депутат. Заедно с водещия Лъчезар Христов те дискутираха актуалните събития от деня. Темите, които засегнаха: "Лукойл" обяви, че..

публикувано на 05.12.23 в 19:26

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество. „Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко..

публикувано на 05.12.23 в 18:27
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41