Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечност, почтеност и морал

6
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева
Снимка: инж. Виолета Цолова

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? Кои са номинираните и кои - наградените? Кои юристи получиха призове и специални награди?

Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата "Юрист в медиите".

"Много е важна организацията и определянето на приоритети. Разчитам на близки хора. Децата растат и мисля, че им давам добър пример с трудолюбие и с правене на това, което обичаш. Наградата е признание и отговорност. И за преподавателската, и за консултантската ми работа.

Имаме своя принос в дообогатяване на правната култура в съда на ЕС. Активността на българските съдии в Съда на ЕС с исканията им за преюдициалност е похвална.

Да се помага на хората е част от човешката ни същност. Моите каузи са свързани с по-доброто познаване на правото в обществото като цяло. Мисля, че има недостатъчно познаване дори на правата на гражданите. Като председател на Арбитражния съд на БСК мисля, че трябва да се популяризират извънсъдебните спорове - много дела могат да се решават без да се натоварва правосъдната система. Ние сме решаващ орган на базата автономията на волята на страните. Предимствата са по-бързо и по-евтино производство.

На днешните студенти не е лесно, всяка година срещам будни, любознателни и амбициозни. Не може да кажа, че са по-немотивирани отпреди 10 години. 2022 бе интересна и вълнуваща година. Информационното право е също моя страст. Цената на успеха е много труд, усилия и енергия."

Доайенът на правото, адв. Владимир Дончев е поредният ни гост:

"Повярваха ни юристи от Европа, бяхме под патронажа на Европейския съд в Люксембург. Бихме могли скоро да имаме промени в съдебната власт. Доказахме в последните 10 години, че наградените продължават да са фактор. А последните 2-3 години, участниците в бала помогнаха със значителни суми на деца в затруднено положение. Нашият проект е представителна извадка от обществото ни за човечност, почтеност и морал.

Сега, когато оглеждаме състоянието на софийската адвокатура (6000 души), борбата за клиенти е сериозна. Младите хора са изключително подготвени, умни, възпитани, но и доста агресивни. Желаят от самото начало да поемат силни дела и да спечелят много пари. В момента се пренебрегва опита на определени адвокати, които могат да го предадат - личности като Владо Пенков, Явор Камбуров и др. Трябва да се търси симбиоза между младост и опит. За съжаление няма много интерес към това.

Висшият адвокатски съвет се избира предимно от София - другите колеги от провинцията се подчиняват на условията на софийските. "Преди да станеш юрист, стани човек" - казваше моят баща. Трябва да се знае силата на честната преценка.

2022 бе година на надеждата, но мисля, че ще е много трудно на държавата ни."

В студиото са Нина Никол Хамилтън и Зии Ребело:

"Георги Баев победи в категория "Адвокат на годината". Специалните ни награди са за Ирена Илиева, която успя да вдигне нивото на ИДП към БАН. Адвокат-филантроп стана адв. Петър Илиев. Мислим категорията да остане и в бъдеще. Колегия на годината стана Великотърновската. Правно събитие стана Международният семинар по противодействие на изпирането на пари. Анна Заркова получи цялостна награда за журналистическа дейност. Проф. Красимира Средкова получи Гран при за цялостна дейност в правната сфера. Голяма част от присъстващите в залата са били нейни студенти. Успяхме да суберем 23 хиляди лв на благотворителния бал, благодаря на художниците, предоставили картините си безвъзмездно." (г-жа Хамилтън). 

"Опитваме се със събитието да помогнем на децата със церебрална парализа. Доброто започва, когато отвориш вратата на своя дом. Колкото повече правиш добро, то ти се връща, но не трябва да го очакваш. Смяната на обществото започва с нас самите. Новото ни предаване с Нина Никол е и в ефир в България 24 и в ЮТюб. Гостите ни са с различно мнение, хората решават от каква гледна точка да го гледат" (г-н Ребело)

Разговаряме и с д-р Деян Димитров - носител на приза "Млад юрист":

"Това е страхотно признание. Промените са предизвикателството днес. Но трябва да се запази човешкото отношение. Знанието е на всички, то трябва да бъде предавано пълноценно и затова е важна комуникацията с младите. Те са интересни и търсещи. Малко по-отворени и гъвкави, имат по-различен начин на мислене.

Работя с 5 научни организации, но продължавам и да практикувам. Приятно е да правиш нещо интересно. За мен тухличката на обществото е семейството, то е най-ценното нещо. 2022 бе изпълнена с предизвикателства и приключения."

Последният ни гост е проф. Ирена Илева – директор на Института за държавата и правото, удостоена с приза "Наука в правото":

"Не очаквах наградата, приех я като признание за Института за държавата и правото. 2022 бе за нас пълноценна. С усилията и на моите колеги ще бъдат назначени трима млади учени, с което численият ни състав става 40 души. Чисто институционно ми се иска да подмладявам състава и да станем част от Зелената сделка.

Основното предимство на младите е, че светът е открит за тях и мисля, че се възползват от тях, много са знаещи и можещи и се чувстват граждани на света. Моите предизвикателства от години са права на малцинства, права на жени, има предизвикателства с войната в Украйна, отраженията ѝ върху разселените лица. Трагични събития, които ни връщат към изконни дейности като защита на човешкия живот. Процесът ще е дългосрочен, но съм оптимист.

Цената на успеха е ангажимент 24 ч."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иглика Иванова: Медийната грамотност е движеща се мишена

Коалиция за медийна грамотност от години организира различни инициативи, насочени към младите хора. Коалицията обединява организации в областта на журналистиката, образованието и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Медийната грамотност е движеща се мишена, коментира пред Радио София Иглика Иванова..

публикувано на 17.05.24 в 13:07

Според доклад "сайтове-гъби" захранват пропагандата към Европа

"Местните проевропейски политически партии, медии, граждански организации са дирижирани отвън марионетки, по-рядко заблудени, по-често купени и продажни." Тази теза е сред основните в пропагандата срещу Европейския съюз (ЕС) и неговите институции, осъществявана от стотици "сайтове-гъби", формиращи т.нар. "Машината" за дезинформация. Това е..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Mirain и Иван Шопов с първи съвместен албум, носещ чистото заглавие "Clear"

На 31 май официално излиза новият съвместен албум на Иван Шопов и Mirain. Премиерата е в столичен клуб, от 20.00 часa, с голям концерт. Пред Радио София Иван Шопов и Mirain представиха албума, който носи заглавието „Clear”. Автор както на музиката, така и на текстовете към песните в албума, е Mirain. „Преди година се събрахме, баща ми ни..

публикувано на 17.05.24 в 11:28

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56