Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как Русия подрива демокрацията в България

Режисьорът Тео Ушев и ютюбърът Стефан Попов-Чефо за гражданската ангажираност в трудни времена

Теодор Ушев
Снимка: БНР

Гражданската ангажираност, демокрацията и опазването на паметта са във фокуса на този епизод на "Късното шоу" по Радио София. Гости на Даниел Ненчев са визуалният артист, плакатист, аниматор, а отскоро и кино-режисьор Теодор Ушев, както и ютюбърът Стефан Попов - Чефо.

Слушайте епизода тук:

Разговорът с номинирания за Оскар Теодор Ушев е за паметта и паметниците, за свободата и демократичния процес, за изкуството и ролята на артистите. Относно паметниците, режисьорът е на мнение, че те трябва да бъдат запазени и поддържани, независимо дали са част от тоталитарното минало: "Бузлуджа например трябва да бъде запазен според мен, най-малко заради мозайките, които са шедьоври, правени от едни от най-добрите художници. Същото се отнася и за много други паметници. Може би е добре да се помисли за изваждането им от този контекст – например смяна на мястото. Това може да се случи с Паметника на Съветската армия в София, който е задължително да бъде премахнат и преместен на друго място с други такива паметници, където да бъдат обект на специална експозиция. Така от пропаганда ще се превърнат в антипропаганда и исторична памет в борбата на злото срещу доброто. Ако не помним какво се е случвало в миналото, няма да разберем, че сме се оказали в същата борба". 

На въпроса за свободата и как да я запазим в тези трудни времена, аниматорът споделя: "Ако свободата не витае във въздуха, е много трудно да бъде упражнявана. Ние трябва да се грижим за нея, защото тя има свойството да изчезва много бързо. Първото нещо, за което си мечтае всеки новоизлюпен политик, е да разкара критиците, които да бъдат унищожени, осмивани и елиминирани. Затова трябва всекидневно да се упражняваме, за да имаме свобода. Не може да имаш свобода веднъж в годината, а през останалото време да живее живота си в несвобода и да караш, както ти дойде.

Съвсем скоро Теодор Ушев представи пълнометражния си филм"φ1.618". Той е единствено по рода си и е предизвикателство както да го изпишеш, така и да го изговориш. В предаването режисьорът сподели, че филмът е насочен към младата публика, защото в тях е надеждата, че могат да променят нещата и антиутопията от лентата няма да се превърне в реалност.

Гост в "Късното шоу" е и ютюбърът Стефан Попов - Чефо. Той има над 155 000 абонати в YouTube и създава видеа, в които коментира теми като НАТО, Закона "Магнитски" и др.


В предаването Стефан споделя, че YouTube му дава трибуна, каквато не би намерил на друго място. Бори се с пропагандата, особено след началото на войната в Украйна: "Дезинформацията и руката пропаганда в България имат страшно много проводници и страшно много хора, които получават пари, за да я разпространяват. И аз си мисля, че трябва да има един здрав разум в обществото, без да претендирам, че съм такъв, който да ги опровергава, да им се присмива и да ги слага на мястото им. Опитвам се да изказвам мнението си чрез YouTube канала си. Дали това се случва, не мога да отговоря, публиката може да каже. Но аз се стремя да не съм безучастен.

Какво още споделиха Теодор Ушев и Стефан Попов - Чефо - можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Винаги да даваме най-красивото

Дичо представя новата си песен „ И след съня "“+покана за голям юбилеен концерт: „Идеята за парчето си е изцяло моя. В клипа играят републиканските ни шампиони по румба и самба. Държа на хубавите текстове. Готвя голям концерт в ивент-центъра на Пиротска, клипът съм го снимал там. Ще се съберем много музиканти (изброява ги). Датат е 30 ноември. На..

публикувано на 03.06.23 в 11:59

Една много обширна изтънчена метафора

Група „Coolden“ – ново видео  и песен, предстоящ албум и концерт на 3 юни от 8 вечерта. Слушаме Никола Симеонов и Ивайло Петров: "Още февруари си говорихме какъв трябва да е клипа. Да е буквално по текста. В главата си развих една много обширна изтънчена метафора. Опитваме се всеки албум да е всичко. Готвим разнообразни от предишните албуми песни -..

публикувано на 03.06.23 в 11:43

Да докараме дивата природа по-близо до хората

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба „Опазване на дивата природа“ на 5 юни /понеделник/ от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино „Кабана“ в София. Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия „Сабаи“ и Хешим Морси – орнитолог и автор на..

публикувано на 03.06.23 в 10:58

Всичко е в подхода

На 3 юни (събота) пред Народния театър "Иван Вазов" и в Градската градина ще се проведе " Детски панаир ", посветен на Деня на детето. Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание, което отново е част от Календара на културните събития на София и се организира от фондация "Изиарт". Поканата е от Станка Желева –..

публикувано на 03.06.23 в 09:56

Доброволци редовно раздават топла храна, но формират и общност за подкрепа

Активисти на фондация "Доброволците на Св. Георги" от над 3 години раздават топла храна на нуждаещи се в двора на Александровска болница. Това се случва всеки вторник, петък и неделя. От около година доброволците разполагат и със свое "Камионче за топла храна" , закупено с дарения. „Преди готвехме по домовете, сега вече – в..

публикувано на 02.06.23 в 19:43

Стрелбата с лък е спорт, който развива търпение и спокойствие

Спортната стрелба с лък е един от олимпийските спортове. В Българската федерация по стрелба с лък има близо 20 клуба: в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Разград и др. И все пак спортът не е твърде популярен. " Всяко дете си играе на "стражари и апаши", играе си с лъкове, сглобява си лъкове и стреля, но до..

публикувано на 02.06.23 в 18:26
Диян Стаматов

Диян Стаматов за спешните приоритети в образованието

„През последните 12 месеца се намираме в образователен застой, който силно се надявам скоро да приключи. Служебните правителства не са добро, включително и за образованието“, каза по темата Диян Стаматов – директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България...

публикувано на 02.06.23 в 17:56