Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как Русия подрива демокрацията в България

Режисьорът Тео Ушев и ютюбърът Стефан Попов-Чефо за гражданската ангажираност в трудни времена

Теодор Ушев
Снимка: БНР

Гражданската ангажираност, демокрацията и опазването на паметта са във фокуса на този епизод на "Късното шоу" по Радио София. Гости на Даниел Ненчев са визуалният артист, плакатист, аниматор, а отскоро и кино-режисьор Теодор Ушев, както и ютюбърът Стефан Попов - Чефо.

Слушайте епизода тук:

Разговорът с номинирания за Оскар Теодор Ушев е за паметта и паметниците, за свободата и демократичния процес, за изкуството и ролята на артистите. Относно паметниците, режисьорът е на мнение, че те трябва да бъдат запазени и поддържани, независимо дали са част от тоталитарното минало: "Бузлуджа например трябва да бъде запазен според мен, най-малко заради мозайките, които са шедьоври, правени от едни от най-добрите художници. Същото се отнася и за много други паметници. Може би е добре да се помисли за изваждането им от този контекст – например смяна на мястото. Това може да се случи с Паметника на Съветската армия в София, който е задължително да бъде премахнат и преместен на друго място с други такива паметници, където да бъдат обект на специална експозиция. Така от пропаганда ще се превърнат в антипропаганда и исторична памет в борбата на злото срещу доброто. Ако не помним какво се е случвало в миналото, няма да разберем, че сме се оказали в същата борба". 

На въпроса за свободата и как да я запазим в тези трудни времена, аниматорът споделя: "Ако свободата не витае във въздуха, е много трудно да бъде упражнявана. Ние трябва да се грижим за нея, защото тя има свойството да изчезва много бързо. Първото нещо, за което си мечтае всеки новоизлюпен политик, е да разкара критиците, които да бъдат унищожени, осмивани и елиминирани. Затова трябва всекидневно да се упражняваме, за да имаме свобода. Не може да имаш свобода веднъж в годината, а през останалото време да живее живота си в несвобода и да караш, както ти дойде.

Съвсем скоро Теодор Ушев представи пълнометражния си филм"φ1.618". Той е единствено по рода си и е предизвикателство както да го изпишеш, така и да го изговориш. В предаването режисьорът сподели, че филмът е насочен към младата публика, защото в тях е надеждата, че могат да променят нещата и антиутопията от лентата няма да се превърне в реалност.

Гост в "Късното шоу" е и ютюбърът Стефан Попов - Чефо. Той има над 155 000 абонати в YouTube и създава видеа, в които коментира теми като НАТО, Закона "Магнитски" и др.


В предаването Стефан споделя, че YouTube му дава трибуна, каквато не би намерил на друго място. Бори се с пропагандата, особено след началото на войната в Украйна: "Дезинформацията и руката пропаганда в България имат страшно много проводници и страшно много хора, които получават пари, за да я разпространяват. И аз си мисля, че трябва да има един здрав разум в обществото, без да претендирам, че съм такъв, който да ги опровергава, да им се присмива и да ги слага на мястото им. Опитвам се да изказвам мнението си чрез YouTube канала си. Дали това се случва, не мога да отговоря, публиката може да каже. Но аз се стремя да не съм безучастен.

Какво още споделиха Теодор Ушев и Стефан Попов - Чефо - можете да чуете в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.12.2023: Столичният общински съвет отново без председател

Актуалните събития от 7 декември и днес в предаването „Форум“ коментираха писателката Цветелина Цветкова и експертът по PR, и бивш депутат Арман Бабикян. Заедно с водещия Лъчезар Христов те засегнаха следните теми: За пореден път Столичният общински съвет без избор за председател От 1 декември без стари коли в центъра на София Политически..

публикувано на 07.12.23 в 18:48
Калоян Илиев

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си. За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта..

публикувано на 07.12.23 в 17:55

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде..

публикувано на 07.12.23 в 16:52

Едва 1,75% от смесения битов отпадък на София се рециклира

Едва 1.75 е процентът от смесения битов отпадък на София, който се рециклира. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Васил Терзиев в Столичното предприятие за третиране на отпадъци в с. Яна. Той беше посрещнат от новия директор на завода – Николай Савов, който представи част от резултатите от доклада му за състоянието на..

публикувано на 07.12.23 в 16:25

Арх. Петър Диков: Училищните сгради трябва да отговарят на новите тенденции в образованието

Конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина" се провежда днес в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“. Три са основните стълбове на образованието – учителите, родителите и средата, каза пред Радио София председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков. „Ние продължаваме да изграждаме нашите училище тип..

публикувано на 07.12.23 в 15:44
Наполеон

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе". Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия. Написването на книгата е..

публикувано на 07.12.23 в 15:36

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той..

публикувано на 07.12.23 в 15:20